Tatán csökkentik a távhődíjat
2007. május 31., 07:14
A tatai képviselő-testület szerdai ülésén utasította a városi távhőszolgáltatót, hogy 16 százalékos díjcsökkentésre dolgozzon ki üzleti tervet, mert az árszakértők kimutatták: a cég korábban hibás számításokkal állapította meg árait - tájékoztatta az MTI-t az alpolgármester.

"A testület decemberben hatvan százalékos emelést fogadott el, ami a téli hónapokban 120 százalékos emelésként jelentkezett a lakóknál. Ennek hatására februárban visszamenőleg 25 százalékkal enyhítettünk a lakossági távhődíjon és rendkívüli felmondással elbocsátottuk a szolgáltató igazgatóját" - emlékeztetett az ügy előzményeire Horváthy Lóránt. Az önkormányzat akkor kihirdette, hogy június végén a tényleges adatok alapján elszámolnak a fogyasztókkal, majd szakértői vizsgálattal megállapítják a végleges távhőárat. Az árcsökkentést javasló szakvélemény a tatai távfűtőrendszer műszaki helyzetéről megállapította, hogy a bevitt energiának csak 52-57 százaléka hasznosul a lakásokban.

Horváthy Lóránt elmondta, a városban 1.824 lakásban van távfűtés, a hőt faapríték és gáz elégetésével nyerik. Tatán a nyersanyagok magas ára és a kis lakásszám miatt korábban is magasabb volt a távhő ára, mint a környező településeken. A hálózati veszteség egyik oka, hogy a várost két egymástól távoli hőközpontból fűtik, a térszint alatti vezetékek pedig gyakran vízben állnak.

Az alpolgármester szerint az önkormányzatnak ebben a ciklusban megoldást kell találni a távfűtőrendszer jövőjére. A tervek között külső tőke bevonása és a tömbök egyedi fűtésének megoldása egyaránt szerepel a lehetőségek között. "Reális esélyt látunk a meglévő távhőrendszer versenyképes átalakítására, a szolgáltatás egyben tartására" - tette hozzá Horváthy Lóránt. A Tatai Távhő Kft. éves forgalma meghaladja a 400 millió forintot, a be nem fizetett fűtésszámlák összege eléri a 36 milliót.

MTI - fidesz.hu