Elköltöznek a befektetők?
2007. május 31., 09:10
Megvalósulni látszanak a félelmek: elhagyják hazánkat a befektetők? Bár a kérdés sokak szemében alaptalannak tűnhet, tény, hogy mind több nemzetközi vállalat veszi fontolóra egyes tevékenységek áttelepítését a térség másik államába vagy akár a nyugat-európai országokba. A Magyar Nemzet írása.

A növekvő adók jó néhány esetben már meg is tették nemkívánatos hatásukat: így Svájcba költözik a Dreher Sörgyárak Zrt. tulajdonosának felső vezetése is.

Itt a túlzottan magas adóterhekre utaló, első intő jel: odábbáll Magyarországról a Dreher Sörgyárak Zrt. tulajdonosának irányítási központja. A SABMiller söripari cégnél ugyanis úgy határoztak, hogy a még Budapesten tevékenykedő felső vezetés települjön át a svájci Zug városába.

Nyáron mintegy két tucat, javarészt legalább egy évtizede Magyarországon élő felső vezető, vagyis a SABMiller egész európai felső vezetése áttelepül az alpesi városba. Az ok: nálunk túl magasak az elvonások, és az adó- és járulékteher a magas jövedelmű vezető menedzserek esetében tetemes. Bár Graham Mackay, a SABMiller vezetője a Napi Gazdaság tudósítása szerint leszögezte, hogy mindez a magyarországi befektetéseket nem érinti, sőt az európai könyvelési ügyek is Budapesten maradnak, a lépés komoly aggodalomra ad okot.

Kiss Roland, Magyar Nemzet

fidesz.hu