Lengyelország: gyorsult a gazdasági növekedés
2007. május 31., 12:53
Lengyelországban az első negyedévben 7,4 százalékosra gyorsult a gazdasági növekedés éves összehasonlításban, a tavalyi utolsó negyedévi 6,6 százalékos ütemről, jelentették a lengyel statisztikai hivatalban csütörtökön. A tavalyi évi átlagos GDP-növekedés 6,1 százalékos volt.

A lakossági fogyasztás növekedésének üteme, szintén az egy évvel korábbi szinthez mérve, 6,9 százalékra gyorsult a tavalyi utolsó negyedévi 5,1 százalékról és a tavalyi, 5,2 százalékos éves átlagról. A beruházások 29,6 százalékkal gyarapodtak, a tavalyi utolsó negyedévben 19,3 százalékos, tavaly egész évben 16,5 százalékos átlagos többletet mértek.

A gyorsulás ellenére elemzők általában úgy vélik, hogy az inflációs következmények csak lassan jelentkeznek majd - ha egyáltalán -, úgyhogy a Lengyel Nemzeti Bank legalább júliusig, de sokak szerint akár az év végéig is várhat némi szigorítással. A bank a legutóbbi, szerdai kamatértekezletén változatlanul, 4,25 százalékon hagyta irányadó kamatát, miután április végén negyed százalékponttal szigorított.

A tizenkét havi infláció is 2,3 százalékra mérséklődött a márciusi 2,5 százalékról. A munkanélküliség csökkenése, a hazai foglalkoztatás bővülése és a fizetések emelkedése - versenyben a nyugat-európai munkapiacok szívóhatásával - megmutatkozik a fogyasztásban, amely a nyugat-európai átlagnál jóval nagyobb ütemben sorakozik fel a GDP-növekedés forrásai közé. A tavalyinál nagyobb ütemet utoljára 1997-ben mértek, akkor 7,1 százalékkal nőtt a lengyel GDP. 2004-ben 5,3 százalékos, 2003-ban 3,8 százalékos volt a növekedés.

A fellendülést lengyel viszonyok közt jelentős béremelkedés kíséri, tekintettel a csökkenő - habár az EU-ban még legnagyobb - munkanélküliségre és a külföldi munkapiacok vonzerejére. Decemberben a havi bruttó átlagbér a lengyel vállalkozási szektorban 3027,51 zloty (198 342 forint) volt, nominálértékben 8,5 százalékkal több a 2005. decemberinél. Az évközi emelkedésre is jellemző, hogy az évi bérátlag a vállalkozási szektorban havi 2643,92 zloty volt, 5,1 százalékkal több a 2005-ösnél. A növekvő foglalkoztatás - mind több alacsonyan képzett ember munkába állása - miatt az átlagbér idén tavasszal kissé tovább esett a vállalkozási szektorban, áprilisban 2786,29 zlotyra (182 828 forint) a márciusi 2846,30 zlotyról, de így is magasabb volt a tavalyi átlagnál. Az egész lengyel gazdaságban a tavalyi első háromnegyed évben a havi bruttó bér átlagosan 2473,62 zloty (162 038 forint) volt. MTI - fidesz.hu