Gyerekek, akik "köszönik szépen, nem éhesek"
2007. május 31., 16:52

Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja megint nem mond igazat, mert a Török Zsolt képviselő által fémjelzett nyilatkozatban a "Rászoruló gyermekek boldog nyaráról" értekezik. Ma Magyarországon 260 ezer olyan gyermek él, aki a napközbeni étkezési kalória szükségletet nem tudja magához venni, és szüleik a napi rendszeres étkezést sem tudják biztosítani számukra.
Akkor nem lehet energia- és tápanyag utánpótlásról beszélni, amikor az önkormányzati normatívákat a kormány folyamatosan csökkenti, és ezzel rákényszeríti a fenntartókat az óvodák, bölcsődék és oktatási intézmények összevonására, illetve felszámolására. Így nem is csoda, hogy a szülőket folyamatos támogató együttműködésre kérik az oktatási intézmények.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportjának tagjai mélységesen megütköztek azon a nyilatkozaton, amely kampányfogásként a gyermekek nyári étkeztetéséről beszél, és az idei évtől kezdeményezi a költségvetési törvényben való megjelenítést. Véleményünk szerint, ezt nem kezdeményezni, hanem a törvényben biztosítani kell az önkormányzatoknak és a fenntartó intézményeknek.
Az alacsony jövedelmű és mélyszegénységben élő gyermekek nyári étkeztetéséről olyan idilli képet igyekszik festeni, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. A gyermekek köszönik szépen, nem éhesek, a kalóriaszükségletet megkapják, és bizton számíthatnak a kormány rendszeres gyermekvédelmi támogatására. A valóság azonban messze van ettől az idilli képtől.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Országgyűlési Képviselői a kiadott nyilatkozatot azért is álságosnak tartják, mert a napközbeni étkezési támogatásról és a gyermekvédelemben biztosított egyéb kedvezményekről nem beszélni kell, nem nyilatkozatot kell róla tenni, hanem a költségvetési törvényben biztosított forrásokból, a civil és a karitatív szervezetekkel összefogva azt meg kell valósítani.

Budapest, 2007. május 31.

Pelczné dr. Gáll Ildikó
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség alelnöke