Szigorítja a BKV a pénzbehajtást is
2007. június 1., 08:37
Emelkednek péntektől a BKV pótdíjai. Arányaiban a nyolc napon belüli bérletbemutatás díja nő leginkább, ez a korábbi összeg több mint háromszorosa lett.

A helyszínen fizetendő pótdíj 2500-ról duplájára, 5 ezer forintra emelkedett. Aki harminc napon belül, csekken fizeti be a büntetést, annak az eddigi 7500 forint helyett már 10 ezret kell fizetnie. A harminc napon túli befizetés esetén a korábbi 15 ezer forint helyett pénteken 20 ezer forint szerepel a csekken. Aki nyolc napon belül bemutatja az ellenőrzéskor hiányzó bérletét, az az eddigi 750 forintos összeg több mint háromszorosát, összesen 2500 forintot fizethet.

A tömegközlekedési társaság ezzel egy időben szigorúbban próbálja behajtani a befizetetlen pótdíjakat. Ez az összeg több milliárd forintra rúg. Az esetek egy részében később erre szakosodott cégek segítségével próbálják érvényesíteni követeléseiket az utasokkal szemben. A legnagyobb adós egyébként öt év alatt 210 alakalommal kapott büntetést, ezzel összesen 2,4 millió forint tartozást halmozott fel - mondta korábban Regőczi Miklós, a társaság kommunikációs igazgatója.

A behajtásban most egy ügyvédi iroda segíti a BKV, itt foglalkoznak a behajthatatlannak ítélt bírságokkal. A jogászok mellett hónapokon belül profi behajtó cégekkel is szeretne megállapodást kötni a közlekedési vállalat.

A fokozott ellenőrzéseket folytatják, a HÉV járatokon például a nyár végétől 80-100 új mozgó ellenőrt vesznek fel, hogy azok se ússzák meg a bliccelést, akik kevésbé forgalmas megállóhelyeken szállnak fel. A BKV-nál januárban 420 ellenőr dolgozott, márciustól 50 új ellenőrt vettek fel, és biztonsági őrök is végeznek ellenőrzést így összesen körülbelül 550-600 ember foglalkozik azzal, hogy csak olyan utasok szálljanak BKV-járatra, akiknek van érvényes jegyük vagy bérletük. A HÉV-bérletek tarifái egyébként egy hónap múlva, július 1-én változnak.

Január esejétől egyébként igyekszik a BKV is minél több megállóhelyet a MÁV pályaudvarokhoz hasonlóan elkeríteni addig, amíg nem építik ki az elektronikus jegykezelésre alkalmas kapukat, ezek egyébként 2009-ben várhatóak. 2-3 hónapon belül nő a papírpénzt és a bankkártyát is elfogadó jegyautomaták száma, illetve a mostaniak mellett további 8 járaton lehet majd a sofőrnél jegyet váltani.

hirtv.hu - fidesz.hu