Marad a banki különadó
2007. június 1., 10:46
Továbbra is marad a banki különadó. A kormányfő megköszönte ugyan a bankvezetők türelmét, de pénzügyminisztere már azt mondta, egyelőre nem szűnik meg az átmenetinek szánt adófajta.

A két szintű bankrendszer bevezetésének 20. évfordulója alkalmából rendezett konferencián nem értettek egyet a kormány és a pénzintézetek vezetői abban, hogy megfelelő-e a bankok közötti verseny Magyarországon.

Minden ellenkező állítással szemben nagyon-nagyon éles verseny van a magyar piacon - reagált a Bankszövetség elnöke a miniszterelnök korábbi kijelentésére, miszerint a magyar pénzintézetek magas jövedelmezősége mellett gyenge az árverseny. A miniszterelnök ismét azt mondta: olcsóbbá és átláthatóbbá kell tenni a banki szolgáltatásokat.

"Érdeke Magyarországnak, a pénzpiac valamennyi szereplőjének, és különösen azoknak akik valamilyen szolgáltatást igénybe vesznek, hogy növekedjék a verseny, hogy nagyobb legyen az átláthatóság, és csökkenjenek a költségek." - fejtette ki Gyurcsány Ferenc.

A Bankszövetség elnöke az ünnepségen ismét szorgalmazta a banki különadó mielőbbi megszüntetését. "Mi semmifajta támogatást soha nem kértünk, de diszkriminációt sem szeretnénk" - mondta Erdei Tamás.

A kormányfő megköszönte ugyan a bankvezetők türelmét, de pénzügyminisztere már azt mondta, egyelőre nem szűnik meg az átmenetinek szánt adófajta. Veres János ugyanakkor az adórendszer egyszerűsítését is beharangozta. Hozzátéve: konkrétumokat majd csak júniusban tud mondani.

A kormány által gerjesztett infláció hosszú távú veszélyeire hívta fel a figyelmet a jegybank elnöke. Simor András szerint az infláció a kormány terveinél később, 2008 vége helyett csak 2009 első negyedévére csökkenhet 3 százalékra.

hirtv.hu - fidesz.hu