Tirts Tamás: Nem látni az új vezetés jövőképét
2007. június 5., 09:29
Őszintén aggódom, hogy sok olyan döntés születik, ami miatt értékek tűnhetnek el - jelentette ki Tirts Tamás a Magyar Hírlapnak nyilatkozva.

- Napi szinten tájékozódik a közszolgálati rádió ügyeiről?

- A kurátorok joga az ellenőrzés és a számonkérés, nem pedig a napi munkában való részvétel. Ez a menedzsment munkája. Viszont annak ellenére, hogy nem kapok napi tájékoztatást, az ott dolgozó ismerőseimnek köszönhetően mégis napi információkkal rendelkezem a rádióban történtekről.

- Mit tart az átszervezésről?

- Nem látni az új vezetés jövőképét, azt, hogy milyen új közszolgálati rádiót akarnak. A kuratóriumi ülések 95 százalékán tavaly óta részt vettem, de még az ott elhangzottakból, illetve a kiküldött írásos anyagok tanulmányozásából sem derült ki , hogyan akarják átalakítani a rádiót. Azon kurátorok közé tartozom, akik ellene szavaztak a 360 embert érintő leépítésnek. Azt képviseltem, hogy a mostani drasztikus átalakítás helyett folyamatos változtatásra lenne szükség.

- Az új vezetés szerint fiatalosabb közszolgálati rádióra van szükség.

- Az új vezetés javára kell írni, hogy képes a rádió jelenlegi gazdasági helyzetével szembenézni. Törekvésük, hogy egy modern, a mai körülményekhez igazodó, a hallgatóság számát növelő új rádiót akarnak készíteni, a fiatal és a középkorú hallgatókat megcélozva.

- Mi a véleménye arról, hogy több műsor is áldozatul esik az átszervezésnek?

- A közszolgálatiságnak vannak olyan funkciói, amelyeket mindenképpen meg kellene tartani. Ilyen például a komolyzene. Elképzelhetetlennek tartom, hogy ez a műfaj ne maradjon a Bartókon hangsúlyos.

- Megszűnik a Jó ebédhez szól a nóta és a Szabó család is.

- Az új Kossuth rádióban is meg kellene keresni a magyar nóta helyét. Nem tartozom a Szabó család hallgatóinak körébe, de ennek kapcsán is vallom, hogy minden értéket meg kell menteni. Őszintén aggódom, hogy sok olyan döntés születik, ami miatt értékek tűnhetnek el.

- Hogyan fogadta azt a döntést, hogy a Petőfi adón csak könnyűzenei műsorok lesznek?

- A Petőfi adó átalakításáról még nem kaptam kézhez semmiféle írásos anyagot, így erről elhamarkodott lenne véleményt mondanom. Egyet viszont vallok, hogy az adó szolgáltató jellegét meg kell őrizni, erre nagy szükség van.

Magyar Hírlap

fidesz.hu