A valutaalap az adóterhek csökkentését szorgalmazza
2007. június 5., 10:32
John Lipsky, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgató-helyettese csak később lát lehetőséget Magyarországon az adócsökkentésre. Szerinte az állami újraelosztást mérsékelni, az adózók körét bővíteni, a feketegazdaságot viszont szűkíteni kell. Lipsky reagált az ismételt kínai tőzsdei zuhanásra is. A Magyar Hírlap tudósítása.

Magyarországon az állami újraelosztás jelenlegi, GDP-hez mért ötvenszázalékos arányát negyven-negyvenöt százalékra kell csökkenteni, így lehet optimalizálni a gazdaságot - mondta John Lipsky, a Nemzetközi Valutaalap első vezérigazgató-helyettese tegnapi budapesti tájékoztatóján. Elmondta, hogy szükségszerű volt a fiskális konszolidáció, de mindenképpen ki kell jelölni a további reformokat is.

A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgató-helyettese hozzátette: a konvergenciaprogramban rögzített egészségügyi reformot és az államigazgatás reformját következetesen végig kell vinni, hogy 2008-ra a GDP-arányos államháztartási hiány valóban négy és fél százalékra süllyedjen.

Folytatni kell a reformokat egyebek között a közigazgatásban és a nyugdíjrendszerben. Azt az IMF vezetői is érzékelik, hogy Magyarországon érezhető nyomás van az adók csökkentésére, de a vezérigazgató-helyettes óvatosságra intett. "Csak olyan adócsökkentést érdemes végrehajtani, amely hosszú távon fenntartható. Ki kell tűzni Magyarországon, hogy többen fizessenek adót, és jelentősen mérsékeljék az adóelkerülők táborát, csökkenjen a feketegazdaság" - mondta John Lipsky. A szakember a munkát terhelő adók csökkentését és a fogyasztási adók növelését javasolta egy lehetséges adóreform keretében. Az ilyen irányú módosításnak rendkívül jótékony hatása lehetne az állami bevételek nagyságára és a foglalkoztatásra.

A kiadások csökkentésével kapcsolatban a vezérigazgató-helyettes fontosnak tartotta megjegyezni, hogy általában nem a kiadások nominális csökkentéséről van szó, hanem a növekedési ütem mérsékléséről, a kiadások GDP-arányos csökkentéséről. A kiadáscsökkentésre ebben a formában szükség van Magyarországon, de annak konkrét lépéseibe a Nemzetközi Valutaalap nem szól bele, nem ad tanácsot.

A kínai tőzsde tegnap reggeli ismételt, nyolcszázalékos zuhanására is reagált John Lipsky. Szerinte a sanghaji börzén végbemenő részvényárfolyam-zuhanás nem hat negatívan a világpiacokra.

Kötelező lesz a támogatások közzététele

Általános vitára bocsátotta az államháztartási törvény módosításáról szóló javaslatot az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága. Az indítvány közzétételi kötelezettséget ír elő a támogatások és a pénzeszközök nyilvános felhasználásának érdekében. Ennek elmulasztása a jövőben az állami támogatások visszafizetését is magával vonhatja.

A gazdasági bizottság általános vitára alkalmasnak találta a szövetkezeti törvény módosítását is, valamint javaslatot adott be a vállalkozói körbetartozások visszaszorítását elősegítő törvénymódosításhoz.

Zelei Béla, Magyar Hírlap

fidesz.hu