Környezetvédelem: Merkel és Bush derűlátó
2007. június 6., 15:58
Derűlátóan nyilatkozott Angela Merkel német kancellár és George Bush amerikai elnök szerda délután Heiligendammban azzal kapcsolatban, hogy a G8-ak csúcsértekezletén sikerül előrelépni egy esetleges környezetvédelmi megállapodást illetően.

Alig néhány órával a nyolcak csúcskonferenciájának kezdete előtt Merkel és Bush csaknem kétórás egyeztetést folytatott egymással a klímaváltozás elleni harcról, illetve Afrika megsegítéséről, valamint a napirenden szereplő többi témáról.

A tanácskozást követő sajtónyilatkozatokban a német kancellár azt hangoztatta, hogy jó esély van az előrelépésre. A nyolcak elnökeként kijelentette, hogy a klímaváltozás elleni harccal kapcsolatban lát reményt közös álláspont kialakítására, ezzel kapcsolatban azonban részleteket nem közölt. Az amerikai elnökkel lezajlott találkozóját Merkel úgy értékelte, hogy sok területen egyetértettek, néhány területen pedig szavai szerint tovább kell dolgozni. Mindent összevéve a kancellár "nagyon jónak és sikeresnek" minősítette a megbeszélést.

Hasonló szellemben nyilatkozott a az amerikai elnök is. George Bush kijelentette: azzal a határozott szándékkal érkezett Heiligendammba, hogy megállapodjanak a Kiotó utáni - azaz a 2012 utáni időszakra vonatkozó - folyamatról. Az elnök ennek kapcsán - konkrét célkitűzések nélkül - általánosságban említette az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásnak mérséklését, s fontosnak nevezte új, környezetkímélő technológiák kifejlesztését, illetve alternatív energiaforrások felkutatását.

Röviddel Merkel és Bush találkozója előtt amerikai források azt hangoztatták: az Egyesült Államok változatlanul nem hajlandó beleegyezni abba, hogy a klímaváltozás elleni harc területén - elsősorban a széndioxid-kibocsátás mérséklésére - konkrét és kötelező jellegű célkitűzéseket rögzítsenek, amit elsősorban Németország szorgalmaz. Értesülések szerint a nyolcak közül elsősorban Japán és Kanada az amerikai álláspontot támogatja. A házigazda Merkel kancellár a hivatalosan este kezdődő csúcs előtt kétoldalú egyeztetést tervez Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

MTI - fidesz.hu