Costa Rica megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal
2007. június 7., 09:55
Közel hatvan év után Costa Rica megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, és teljes körű diplomáciai kapcsolatokat létesített Kínával.

Oscar Arias, a közép-amerikai ország elnöke és Kína egyidejűleg jelentette be ezt a hírt.

Az Új Kína hírügynökség csütörtökön rövid közleményben tudatta, hogy a két ország külügyminisztere június 1-jén Pekingben írta alá a diplomáciai kapcsolatok felvételéről szóló megállapodást.

Arias azzal indokolta a döntést, hogy Costa Ricának a jelen valóságához kell igazítania diplomáciai kapcsolatait, és meg kell erősítenie kapcsolatait az ázsiai nagyhatalommal. "Kína a világ legsikeresebb feltörekvő gazdasága, és hamarosan a világ második legerősebb gazdasága lesz az Egyesült Államok után" - mondta, hozzátéve, hogy Costa Ricának erősítenie kell kereskedelmi kapcsolatait, és befektetésekre van szüksége.

Május 14-én egy nemzetközi egészségügyi tanácskozáson Costa Rica már nem szavazta meg, hogy nyissanak vitát Tajvan tagságáról az Egészségügyi Világszervezetben. Ennek nyomán Huang Cse-fang (Huang chih-fang) tajvani külügyminiszter Belizében megbeszélést folytatott Costa Rica és négy másik latin-amerikai ország képviselőivel, hogy megpróbálja alátámasztani Tajvan diplomáciai helyzetét a térségben.

Kína nem hajlandó diplomáciai kapcsolatokat fenntartani olyan országokkal, amelyek elismerik a Tajvant. Costa Rica "távozásával" Tajvant már csak 24 - többségében kicsi és szegény - ország ismeri el, míg Kínát több mint 170. Tajvan most attól tart, hogy más latin-amerikai ország, így Nicaragua és Panama is követheti Costa Rica példáját.

MTI - fidesz.hu