Jövőjükért tüntettek a postások
2007. június 7., 10:48
A postai szolgáltatások 2009-re tervezett liberalizációjának három évvel történő elhalasztásáért tiltakoztak tegnap délben a Nyugati pályaudvar melletti nagyposta dolgozói. Hasonló demonstrációkat tartottak a megyeszékhelyeken és további tizenegy uniós országban. A Magyar Hírlap írása.

"A jövőnkért kell harcolni, mert a piacon nincsenek szabályozott feltételek. Kétes körülmények között működő, munkavállalóikat minimálbéren és feketén foglalkoztató cégek már ma is számos munkát elszipkáztak előlünk. Tisztességes és korrekt versenyfeltételeket és a törvényszegőkkel szembeni határozott fellépést követelünk" - mondta a demonstráció első szónoka, Szegő Róza, a szakszervezet budapesti elnöke.

A rendezvényen felolvasták a postások európai tömörülésének közleményét, ebben követelik, hogy az unió a postaszolgáltatásokról szóló irányelvben tiltsa meg a bérezési dömpingen alapuló verseny minden formáját. Az Európai Bizottság pedig hozzon kötelező érvényű munkaügyi jogszabályokat a tagállamokban. Pecze Pál, a Postások Szakszervezetének elnöke szerint "minderre azért van szükség, mert az eddigi piacnyitások katasztrofális következményekkel jártak".

Angliában a nagyfogyasztók hatvan százalékát három hét alatt elvitte az új szolgáltató, de a szabályozatlanság miatt a macerás munkák az állam nyakán maradtak. Németországban a holland posta lépett piacra, röplapokat szórtak szét diákmunkaerő foglalkoztatására, feleannyi bérért. Magyar példa, hogy a közelmúltban új szolgáltató jelent meg a hírlappiacon, amely Magyarország százötven nagyvárosából csak százegyben kézbesíti az újságokat. A nem gazdaságos területekre viszont a Magyar Postának törvényi kötelessége kivinni a lapokat. "Ha a piacnyitás ilyen szabályozatlan körülmények között köszönt ránk, munkahelyek ezrei szűnhetnek meg, és romolhat a postai szolgáltatások színvonala" - mondta az elnök.

Három uniós bizottság a piacnyitás elhalasztása mellett foglalt állást, a legdöntőbb azonban a közlekedési és idegenforgalmi bizottság véleménye lesz. Ez kerül majd a Miniszterek Tanácsa elé, az Európai Parlament júliusban dönt a piacnyitás időpontjáról.

Bán Károly, Magyar Hírlap

fidesz.hu