Hidegháborús szinten orosz kémtevékenység?
2007. június 7., 17:08
Az amerikai kémelhárítás főnöke szerint az Egyesült Államokban tevékenykedő orosz kémek száma elérte a "hidegháborús szintet", ez azonban szerinte "normális, nem befolyásolja a kétoldalú kapcsolatokat".

Joel Brenner, az amerikai Nemzeti Kémelhárító Hivatal vezetője egy rádióinterjúban úgy fogalmazott: "egyre több, már aggasztó számú felderítő tisztet küldenek az Egyesült Államokba". Brenner a drudgereport hírportál értesülése szerint kitért arra is, hogy Oroszországon kívül jelenleg Kína, Irán és Kuba folytatja a legállhatatosabb és legagresszívabb felderítést Amerika ellen. David Szady, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egykori elhárítási főnöke megerősítette Brenner állítását. Kifejtette, hogy orosz ügynökök dolgoznak az ENSZ New York-i székhelyén, és nemcsak az orosz diplomaták, hanem üzletemberek, sőt diákok között is érkeznek kémek az Egyesült Államokba.

Dmitry Simes, a Nixon-központ politikai elemzője szerint ez a helyzet nincs jótékony hatással az amerikai-orosz felderítési együttműködésre. Washington eljátssza, hogy megosztja az információkat Moszkvával, amely úgy tesz, mintha hasznosnak tartaná ezeket az értesüléseket.

Joel Brenner kémelhárító főnök nem értett egyet az elemző borúlátó értékelésével, szerinte az Egyesült Államok és Oroszország közötti együttműködés a felderítés területén hatékonynak mondható.

MTI - fidesz.hu