Gyürk András a roamingdíjakról
2007. június 7., 17:08
A Fidesz Magyar Polgári Szövetség üdvözli az Európai Unió távközlési minisztereinek a mai napon Luxemburgban meghozott döntését, mellyel jóváhagyták az Európai Parlament által javasolt roamingdíjakról szóló rendelettervezetet.

A pozitív döntésnek köszönhetően így most már csupán a mobilszolgáltató cégeken múlik, hogy a rendelet által megszabott maximum két hónapon belül, vagy akár már korábban lehet telefonálni külföldről az olcsóbb tarifákkal.

Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Kormányra további feladatok várnak a rendelet hatékony érvényesülése érdekében. Nem elég csupán reménykedni abban, hogy a szolgáltatók nem fogják egyéb termékeik árán keresztül kompenzálni a mostantól kieső extra profitjukat, hanem ennek megelőzéséért meg kell tenni a szükséges intézkedéseket is. A rendelet biztosítja a megfelelő eszköztárat ahhoz, hogy nyomon követhetők legyenek az ennek a veszélynek leginkább kitett területek - az SMS, MMS, Internet szolgáltatások. A Fidesz Informatikai Kabinetje által kidolgozott és a roaming rendeletbe beépült módosító indítványoknak köszönhetően a Kormánynak lehetősége van a fogyasztókat védő további intézkedések megtételére is. A jogszabály ugyanis az SMS, MMS és Internet szolgáltatások területén is világos, átlátható és összehasonlítható díjszabást ír elő annak érdekében, hogy a fogyasztók tudatában legyenek az áraknak. Amennyiben ez nem valósul meg, akkor a piaci torzulásokat alátámasztó adatokat az Európai Bizottság részére továbbítva, elejét kell venni annak, hogy a roamingszolgáltatások piacához hasonló, a fogyasztókat károsító helyzet alakuljon ki.

fidesz.hu