Traian Basescu a magyar kisebbségpolitikát bírálta
2007. június 8., 10:06
Magyarországot is elmarasztalta a román államfő az EBESZ diszkriminációellenes, a kölcsönös tiszteletet és megértést szorgalmazó bukaresti konferenciájának nyitóbeszédében. Magyar Hírlap írása.

Traian Basescu bukaresti előadásában hosszasan sorolta országa eredményeit a tolerancia előmozdítása, az antiszemitizmus leküzdése, a kisebbségvédelem területén. Szólt arról, hogy törvény bünteti a diszkrimináció minden formáját, létrehozták az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot, büntetik a fasiszta, rasszista, idegengyűlölő szervezetek létrehozását, az emberiesség elleni bűnöket elkövető személyek kultuszát. Kitért arra, hogy Elie Wiesel vezetésével nemzetközi történészbizottságot hoztak létre a romániai holokauszt tanulmányozására, az országban Országos Roma Ügynökség működik. Azt mondta, hogy Romániában a nemzeti kisebbségek jogait védő törvénykezés a legátfogóbbak közé tartozik, a nemzeti kisebbségvédelem román modelljét európai szinten is elismerik. "Sajnos, ezzel az európai típusú bánásmóddal nem találkozhatunk Románia szomszédos államaiban, így Szerbiában, Ukrajnában és Magyarországon, amelynek területén jelentős román kisebbségek élnek" - mondta a román államfő.

Basescu Magyarországot vádoló kijelentése kapcsán az értekezleten részt vevő magyar küldöttség lapunknak álláspontját kifejtve emlékeztetett rá, hogy Magyarország mindent megtesz a területén élő nemzeti kisebbségek, közöttük a 20-25 ezres románság kulturális önazonosságának védelméért, helyzete állandó javításáért. A magyar törvénykezés széles önkormányzati jogokat ad a román kisebbségnek is, az országban megalakultak a kisebbségi önkormányzatok. Tudomásunk szerint mindezzel a magyarországi románok is elégedettek - hangzik a küldöttség álláspontja.

A Pro Democratia román emberjogvédő civil szervezet nem vett részt az értekezleten, ezzel tiltakozva az ellen, hogy azt a "büdöscigányozó" román államfő nyitotta meg.

Elnöki párbeszéd a pártokkal

A Demokrata Párt hivatalosan is előterjesztette a parlament két háza előtt a liberális Calin Popescu Tariceanu kormánya elleni bizalmatlansági indítványt. Az ülést vezető elnök az indítvány felolvasása után be is zárta az ülést. A dokumentum feletti vitát hétfőn délutánra tűzték ki. A pártok delegációi ma járulnak a Cotroceni-palotába, hogy Traian Basescu államfővel konzultáljanak.

Bogdán Tibor, Magyar Hírlap

fidesz.hu