Befejeződtek a hivatalos tárgyalások a G8-csúcson
2007. június 8., 15:20
Az afrikai országok megsegítésére tett ígéretekkel, illetve a "legfejlettebb" fejlődő országokkal - Kínával, Indiával, Brazíliával, Mexikóval és a Dél-Afrikai Köztársasággal - való állandó párbeszéd folyamatának beindításával fejeződtek be a hivatalos tárgyalások pénteken Heiligendammban a G8-csoport csúcsértekezletén.

A legfejlettebb ipari államokból ás Oroszországból álló nyolcak háromnapos csúcskonferenciájának zárónapján, kora délelőtt nagy ijedelmet okozott az amerikai elnök rosszulléte. George Bush reggel még Nicolas Sarkozy francia elnökkel folytatott külön megbeszélést, s azt követően hirtelen gyomorbántalmakra panaszkodott. Az elnök néhány órát pihent, s csak a tárgyalások záró szakaszába kapcsolódott be ismét. Az orvosok a rosszullét pontos okát nem közölték.

A nyolcak vezetői - Bush kivételével - délelőtt Hoszni Mubarak egyiptomi, Abdoulaye Wade szenegáli, Abdel-Azíz Buteflika algériai, Thabo Mbeki dél-afrikai, Umaru Yar,Adua nigériai és John Kufuor ghánai elnökkel ültek tárgyalóasztal mellé. A meghívottak körét azok az államok alkották, amelyek a G8 szerint a legnagyobb befolyással rendelkeznek a kontinensen, s a legtöbbet jutottak előre a reformok útján.

A várakozásoknak megfelelően a nyolcak a meghívott afrikai országok vezetői előtt megerősítették a két évvel ezelőtt a skóciai Gleneaglesben tett ígéretet, konkrétan azt, hogy 2010-ig megkétszerezik, azaz 50 milliárd dollárra emelik az afrikai országoknak nyújtandó fejlesztési segélyt. Ezen túlmenően 60 milliárd dollárt hagytak jóvá az afrikai államokat sújtó járványok, mindenekelőtt az AIDS, a malária és a tuberkulózis leküzdésére. A 60 milliárdos összeg felét az Egyesült Államok fedezi, míg a másik felét a többi hét tagország.

A nyolcak stratégiai partnerséget ajánlottak az afrikai államoknak, az említett segélyek mellett támogatást ígérve a reformok felgyorsításához, a gazdaság korszerűsítéséhez, az oktatás javításához, s általánosságban a politikai helyzet stabilizálásához. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az említett célkitűzések megvalósítása érdekében az afrikai államok részéről is megfelelő erőfeszítésekre, illetve eltökéltségre van szükség.

Ezt követően a G8 csoport állam- és kormányfői mindenekelőtt a környezetvédelem kérdéseiről, illetve a klímaváltozás elleni közös erőfeszítésekről a meghívottak egy másik csoportjával a "legfejlettebb" fejlődő országok vezetőivel, így Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai, Luiz Ignacio Lula da Silva brazil és Felipe Calderón mexikói államfővel, valamint Manmohan Szingh indiai miniszterelnökkel folytattak eszmecserét. Thabo Mbeki dél-afrikai elnök ezen a találkozón is részt vett.

Angela Merkel kancellár, a G8 soros elnöke a találkozó kapcsán hangsúlyozta: a globalizáció kedvező irányú alakítása és bármilyen környezetvédelmi megállapodás csakis akkor lehet sikeres, ha ahhoz a szóban forgó államok - elsősorban Kína és India - is hozzájárulnak.

A találkozón kötetlen eszmecsere zajlott, konkrét kötelezettségvállalás ugyanakkor nem hangzott el. A nyolcak és a "legfejlettebb" fejlődök egyetértettek ugyanakkor abban, hogy a jövőben rendszeres párbeszédet folytatnak, s nem csak az évente sorra kerülő G8-csúcstalálkozók keretében. A csúcs helyszínéről a most elindított párbeszédet "heiligendammi folyamatnak" keresztelték el.

A megvitatott témák többségéről az állam- és kormányfők külön nyilatkozatot fogadtak el.

Abe Sindzo miniszterelnök bejelentette, hogy a nyolcak következő csúcstalálkozóját 2008. július 7. és 9. között Japán legészakibb szigetén, Hokkaidón tartják.

MTI - fidesz.hu