A libanoni hadsereg ismét nehéztüzérséggel lövi a Fatah al-Iszlám fegyvereseit
2007. június 9., 15:21
Folytatódtak a harcok szombaton a libanoni hadsereg és a Fatah al-Iszlám szélsőséges csoport között az észak-libanoni Nahr el-Bared palesztin menekülttáborban; a nehéztüzérséget is bevető katonaság az összecsapásokban három embert veszített, további huszonegy fegyverese megsebesült.

Egy helyszíni tudósító szerint a hadsereg hajnal óta szórványosan nehéztüzérséggel lövi a menekülttábor északi részének épületeit, ahová a Fatah al-Iszlám fegyveresei befészkelték magukat. A becsapódó ágyúlövedékek több helyen tüzet okoztak, fekete füsttel borítva be a bombázott állásokat. A tüzérségi tüzet az iszlamista fegyveresek könnyűfegyverekkel és harckocsi-elhárító rakétákkal viszonozzák. A harcok miatt - egy hét után most először - lezárták a Tripoli és a szíriai határ között futó utat.

A libanoni hadsereg lassan három hete ostrom alatt tartja az iszlamisták állásait, a harcok május 20-i kirobbanása óta 118-an vesztették életüket: 50 katona, 38 iszlamista és 30 civil. A legutóbbi közvetítési kísérletek, amelyek célja az volt, hogy rávegyék az iszlamistákat a megadásra, eredménytelennek bizonyultak. A fegyveresek - akik között sok a külföldi arab - megfogadták, hogy utolsó töltényig harcolni fognak. Az eredetileg 40 ezres menekülttáborban mára néhány ezer ember maradt; fogytán az élelem, a víz és akadozik az áramellátás.

A Fatah al-Iszlám szervezet tavaly év végén alakult meg. Vezetője, a veterán palesztin gerilla Sáker al-Abszi azt hangoztatja, hogy a csoport osztja az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőinek ideológiáját, de nincs szervezeti kapcsolata az Oszama bin Laden irányította hálózattal.

MTI - fidesz.hu