Súlyos vihar Németországban, Indiában hőhullám tombol
2007. június 10., 13:07
Legkevesebb huszonheten sérültek meg vihar következtében szombaton Németország nyugati és délnyugati részén - közölte a rendőrség.

Az észak-rajna-vesztfáliai Wendenben tizennégyen sérültek meg egy sörsátorban, ahová az eső elől menekültek be. Négy embert kellett kórházba szállítani, miután Rajna-Pfalz szövetségi államban egy kempinget villámcsapás ért, kilenc másik ember ugyanitt könnyebb sérüléseket szenvedett. Észak-Rajna-Vesztfáliában, Baden-Württembergben, Hessenben és Rajna-Pfalzban számos közlekedési dugó alakult ki a vízzel elárasztott utcákon. Több városban a kidőlt fák és az orkánszerű szél miatt akadozott a vasúti és a légi közlekedés, és kimaradások voltak az áramszolgáltatásban is. A baden-württembergi Stuttgartban és Esslingenben villámcsapás következtében több lakóház is kigyulladt. A Majna-Frankfurt melletti Merfeldenben galambtojás nagyságú jégdarabok hullottak.

Indiában szombatra 53-ra emelkedett a hőhullám halálos áldozatainak száma. Hivatalos adatok szerint szombaton 18-an haltak meg, közöttük 15-en Uttar Prades államban. Újdelhiben szombat délben 44,9 Celsius-fokot mértek, ami 0,8 fokkal volt magasabb a június 2-án mért előző melegrekordnál. A meteorológiai előrejelzés szerint a következő napokban nem sem enyhül a hőség, vasárnap a napi csúcshőmérséklet várhatóan megközelíti a 46 Celsius-fokot.

Ausztrália keleti partvidékén nyolc emberéletet követelt az elmúlt 30 év legnagyobb vihara, másik hét ember eltűnt. Új-Dél-Wales állam rendőrségének tájékoztatása szerint a szakadatlan esőzés miatt víz alá került Somersby, Hornsby, Gosford, Newcastle, Wondabine, Brunkerville és Hunter több negyede. Több ezer házban három napja nincs villany, utak és hidak rongálódtak meg. Egyes városokban az esőzés földcsuszamlást okozott. A térségben rendkívüli állapotot hirdettek ki.

MTI - fidesz.hu