Szőlész-borász világtalálkozó Budapesten
2007. június 10., 16:23
A Nemzetközi Szőlészet és Borászati Szervezet (OIV) a magyar fővárosban rendezi meg a XXX. Szőlő és Bor Világkongresszust június 11-16. között a Budapest Kongresszusi Központban - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az "Integrálódó borvilág" mottóval megrendezett, a magyar szőlő- és borágazat számára kiemelkedő eseményre 600 résztvevőt várnak. A kongresszuson 310 előadásból 160 kerül poszter kiállításra, míg 150 előadás a szekciókban - azaz a szőlő, a bor, az ökonómia és a borjog, az élelmiszerbiztonság és az egészség témakörben - hangzik el. A résztvevők 40 országból érkeznek. A rendezvény keretében június 13-án összevont szekció- és plenáris üléseket tartanak, ahol a termelési és piaci stratégiákról, a bortermelés és a borpiac harmonizálásáról lesz szó.

Magyarországon a borágazat éves árbevétele 80-90 milliárd forint - tájékoztatta korábban az MTI-t Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT)főtitkára. A magyar lakosság évente átlagosan mintegy 3 millió hektoliter bort fogyaszt el. Magyarországról az elmúlt időszakban évi 500-600 ezer hektoliter bort exportáltak a világ különböző tájaira.

Az idei április végi-május eleji fagyok a szőlőket is megtizedelték, a HNT felmérése szerint minimálisan 2 milliárd forintos kárt okozott a fagy az ültetvényekben. Horváth Csaba az idei várható termésről még nem tudott szakmailag értékelhető becslést mondani, mivel az időjárás még nagymértékben befolyásolhatja a várható hozamokat.

MTI - fidesz.hu