A hagyományok ápolása erősíti meg nemzeti öntudatunkat
2007. június 11., 09:48
II. Rákóczi Ferenc fölismerte, hogy csak az egységes magyarság képes kivívni a szabadságot. A függetlenségért maga a fejedelem is sokat kockáztatott. Magyar Hírlap interjú Ódor Ferenccel, Borsod-Abaúj-Zemplén megye közgyűlésének elnökével.

- Milyen hagyománya van az ónodi országgyűlésre való megemlékezésnek?

- A nevezetes országgyűlést az ónodi várban és a hozzá tartozó Körömi-mezőn tartották annak idején. Tíz évvel ezelőtt Köröm polgármestere kezdeményezte, hogy a település évenként tartson emléknapot, Ónodon pedig a Lorántffy Zsuzsanna Honismeret Kör Ágoston István helyi református lelkész vezetéséve évtizedek óta ápolja az emléket. A rendezvények mindig nagyon sikeresek. Az idén Ónod vállalta a szervezői szerepet, azt, hogy háromhetes ünnepségsorozattal idézi fel a kerek évfordulót. Az esemény záróünnepségére meghívtuk az Országgyűlés elnökét, Szili Katalint is.

- Hány embert mozgattak meg?

- A látogatókkal és a szereplő diákokat felkészítő tanárokkal együtt körülbelül háromezren jöttek el. Még Erdélyből is érkeztek érdeklődők, Budapestről pedig jobbára azok a családok látogattak el megyénkbe, akik elődeinek egykor közük volt a Rákócziakhoz. A római katolikus, valamint a református egyház sokat tett a szervezés sikeréért, ragyogó szónoklatokat adtak elő a retorikát is oktató egyházi iskolák diákjai.

- A körömi és az ónodi gyermekek többet tudnak a Rákóczi-szabadságharcról, mint a másutt élők?

- Nemcsak ők, hanem a sárospatakiak és a regéciek is. A két településen lévő vár ugyancsak Rákóczié volt, s a helyi polgárok szeretettel ápolják a hagyományt. Az itt élő gyermekek számára természetes, hogy otthon és az iskolában sokat hallanak a fejedelemről, a történtekről. A helybeliek honismereti kört működtetnek, az iskolák a tanterven kívüli ismeretekből rendszeresen tanulmányi versenyt hirdetnek. Reményeim szerint nemcsak többet tudnak a gyerekeink, hanem a nemzeti öntudatuk is erősebb.

- Mi az üzenete ma az ónodi országgyűlésnek?

- II. Rákóczi Ferenc fölismerte, hogy csak az egységes magyarság képes kivívni a szabadságot. A függetlenségért maga a fejedelem is sokat kockáztatott, hiszen amikor Ónodon kimondták a Habsburgok trónfosztását, Rákóczi tudta, hogy nincs visszaút. Azt gondolom, méltó módon kell emlékeznünk arra az emberre, aki vállalta a száműzetést, birtokainak elvesztését a nemzete érdekében.

Magyar Hírlap

fidesz.hu