Csökkentené az autók sebességét az EU
2007. június 11., 17:35
Brit sajtóforrások szerint az Európai Parlamentnél van egy olyan javaslat, miszerint az autóipart a legfeljebb 160 kilométer óránkénti sebességgel haladó személyautók gyártására ösztökélik majd, mert a lassabb járműközlekedés is hozzájárul a CO2-kibocsátás mérsékléséhez.

A javaslatról a hónap végén bizottsági vita lesz, az EU parlamentje várhatóan szeptember végén szavaz a kérdésben. A javaslat arra a megfigyelésre épül, miszerint az EU-ban van már most is egy megengedett legnagyobb sebesség, ami átlagban 130 km/óra közelében van. A személyszállító járművek részére ennél legfeljebb 25 százalékkal nagyobb elérhető sebességet tennének lehetővé. A rendszert fokozatosan, négy év alatt vezetnék be.

A javaslatot előterjesztő brit honatya szerint az EU autógyártói egyre erőteljesebb és ennek megfelelően egyre nagyobb CO2-kibocsátású autókat gyártanak. A honatya szerint egy olyan törvényt is kellene alkotni uniós szinten, ami szerint 2015-re az európai utakon közlekedő autók átlagos CO2-kibocsátása 120g/km lehetne.

MNO - fidesz.hu