Az ivóvizet is privatizálhatják?
2007. június 13., 08:31
Miközben a klímaváltozás miatt az ivóvíz stratégiailag fontos nemzeti kinccsé válik, Magyarországon a külföldi tőke kezébe kerülhet az állami és az önkormányzati vízszolgáltatás. Az eddig lezajlott privatizációk sem nélkülözték a botrányokat. A Magyar Nemzet írása.

Az ENSZ klímajelentése szerint Magyarországon az elkövetkező évtizedekben a hosszú és forró nyarak lesznek a jellemzők. Az éghajlat melegedése miatt a csapadék mennyisége és a folyók vízszintje jelentősen csökken. A víz jelentősége felértékelődik, ezért stratégiai kérdéssé válik, hogy kik tulajdonában, milyen irányítás alatt működik majd a hazai ivóvízellátás.

- Az ivóvíz az egész világon kritikus tényezővé vált - állapította meg lapunk érdeklődésére Láng István akadémikus. Magyarországot a szakember szerint az elsivatagosodás veszélye nem fenyegeti, azonban hátrány számunkra, hogy az összes vízkészletünk 95 százaléka külföldről származik, míg az ivóvíz döntő többségét a felszín alatti vizekből nyerjük ki. S itt már megfigyelhető egyfajta szintcsökkenés az elmúlt év száraz nyarai miatt. Többek között a Homokháton jelentkeztek vízkivételi problémák. Ennek ellenére vízhiányra nem kell számítani - jelentette ki Láng István -, azonban a takarékosságnak mindenképp előtérbe kell kerülnie. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint tavaly szeptember 1. és idén április vége között az átlagos csapadékmennyiség mindössze 40 százaléka esett le. Ennek idővel rossz hatása lesz a hazai ivóvízkészletre - tette hozzá az akadémikus.

Dékány-Kovács, Magyar Nemzet

fidesz.hu