Petíciót érleltek a fagykárok
2007. június 13., 10:42
A fagy miatt kárt szenvedett termelők egyelőre csendben juttatták el követeléseiket a köztársasági elnöknek és a miniszterelnöknek. A demonstrációs bizottság azonban már megalakult, és a gazdák a keményebb lépésekre is készek. A Magyar Hírlap írása.

Petíciót adott át Sólyom László köztársasági elnöknek és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek tegnap a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz). Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már demonstrációs bizottság is alakult.

A termelők követelik, hogy a kormány a szakmai és érdekképviseleti szervek által kidolgozott technológiai költségek huszonöt százalékát haladéktalanul fizesse ki előlegként az ápolási munkákra, gyorsított eljárással, június 30-ig, a visszamaradó hetvenöt százalékot pedig november 1-jéig.

A második pontban követelik a gazdák meglévő hitelállományának átütemezését június 15-ről a 2008. december 31. utáni időszakra, a jelenleg meglévő kedvezmények megtartásával. "Emellett államilag garantált hitelek felvételét is kérjük. És mivel a fagykár miatt katasztrofális helyzetbe került termelőknek és vállalkozásoknak az alkalmazottak foglalkoztatása is nehézségekbe ütközik, kérjük, hogy a járulékfizetési kötelezettséget 2007. július 1-jétől 2008. október 31-ig engedjék el" - nyilatkozta lapunknak Budai Gyula, a Magosz igazgatója. Kérdésünkre, mi lesz, ha nem teljesülnek a petícióban megfogalmazott kérések, Budai Gyula a petíció egy mondatát ajánlotta figyelmünkbe.

A mondat így szól: "Ha a felsorolt követeléseink nem teljesülnek, minden rendelkezésre álló eszközzel kikényszerítjük ezek megvalósítását." A kormány képviselői már korábban jelezték, hogy a fagykárokat a legjobb esetben is csak enyhíteni tudják, kompenzálni nem. A kifizetéseket a néhány napja megnyílt kárenyhítési alapból finanszírozzák. Csakhogy az alapban kevés pénz van. A központi elképzelések szerint kárenyhítést az a termelő kaphat, aki hozzájárul az alap feltöltéséhez. Kedvezményes hitelért is csak ők folyamodhatnak. A Magosz ezeket az elképzeléseket nem fogadja el.

Nagy Ottó, Magyar Hírlap

fidesz.hu