Még csak most jön a neheze
2007. június 13., 11:22
Koalíciós marakodás helyett az ország helyzetével foglalkozzon a kormány, hiszen van épp elég probléma - jelentette ki Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Ez a kormány már egy permanens, állandó koalíciós válságban van, és mára sokkal többet fogalakozik magával, mint az ország valós helyzetével - szögezte le Varga Mihály.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az infláció és a különböző gazdasági mutatók azt jelzik, hogy a magyar gazdaság és vele az ország nehéz időszak előtt áll. Az emberek még csak most kezdik majd el igazán érezni a megszorító intézkedések hatását, életük most kezd majd nehézzé válni.

A Fidesz gazdasági szakpolitikusa a tegnap kiadott KSH adatokra hivatkozva arra is rámutatott: miközben az átlagos infláció növekedése 2007 áprilisában 8,8 százalék volt, addig a nyugdíjas infláció 11,9 áprilisban és májusban 11,3 százalék. Hangsúlyozta: ez jelenti, hogy a nyugdíjasok - a kis- és középvállalkozók mellett - a kormány megszorító intézkedéseinek a legnagyobb vesztesei.

Az élelmiszerek árának növekedéséről szólva - ami egy átlagos nyugdíjas háztartásban a kiadások 30 százalékát teszik ki - elmondta: a péksütemény 32 százalékkal, kenyér 22-23, baromfihús 17,7 százalékkal, a cukor pedig 16,6 százalékkal nőtt az elmúlt egy esztendőben. A másik jelentős kiadási tétel, a háztartási energia árának növekedéséről szólva úgy fogalmazott, ez még brutálisabb, egy átlagos fogyasztói háztartásban a vezetékes gáz ára az elmúlt évben 53,3 százalékkal, a távfűtés 38,7, az elektromos energia pedig 21,2 százalékkal nőtt. Hozzátette: a szolgáltatások ára is tovább növekedett, így a távolsági utazás 28,2, a csatornadíj 16,7, a szemétszállítási díj 15 a vízdíj pedig 12,5 százalékkal nőtt átlagosan.

"Élelmiszer, energia, közüzemi szolgáltatások - három brutális mértékű árnövekedés, fogyasztói áremelkedés az elmúlt egy év során" - hangsúlyozta.

Az egy keresőre jutó reálbérváltozás az előző évhez képest mínusz 0,6 százalék lesz, az államadósság tovább nő, a munkanélküliség továbbra is magas, a termelékenységi növekedés pedig stagnáló. Ezek sajnos azt jelentik, hogy még csak most jön a neheze - jelentette ki, hozzátéve, hogy így a nyugdíjasok esetében veszélybe került még a 12. havi nyugdíjuk is.

A Fidesz szerencsésnek tartaná, ha a kormány az ország helyzetével foglalkozna, nem pedig a koalíciós marakodással, hiszen van épp elég probléma, baj, amit meg kellene oldani. Ez lenne ma Gyurcsány Ferenc legfontosabb feladata - jelentette ki Varga Mihály.

Nem kell új forgatókönyvet készíteni a népszavazás kapcsán

Varga Mihály újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az Alkotmánybíróság mostani és a korábbi döntései egyértelmű helyzetet teremtenek a népszavazás ügyében. Mint mondta, az Alkotmánybíróság állásfoglalása szerint jövőbeli költségvetésre vonatkozhat a népszavazás, a Fidesz pedig a következő évre vonatkozóan fogalmazta meg a kérdéseket. Ha 2007-ben lesz érvényes és eredményes népszavazás, akkor 2008-tól szűnhet meg a vizitdíj, ha pedig 2008-ban zajlik le érvényes és eredményes népszavazás, akkor 2009-ben szűnhet meg a vizitdíj.

A Fidesz alelnöke emlékeztetett arra is, hogy az Alkotmánybíróság 1997-es állásfoglalása szerint a népszavazási kezdeményezés megindításától kezdve már nem is lehet olyan döntéseket hozni a kormánynak sem, amelyek érintenék a népszavazási kezdeményezést. Ebből a szempontból a köztársasági elnök aláírása sem befolyásoló - jegyezte meg.

A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: az Országos Választási Bizottságnak minél előbb hitelesítenie kell az aláírásgyűjtő íveket, és "minél előbb abba kell hagyni a huzavonát".

Arra a kérdésre, hogy ismét az Alkotmánybírósághoz fordulnak-e, ha az OVB mégis elutasítja a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló kérdést, Varga Mihály azt mondta, hogy az az OVB-t minősítené, ha erre a törvénymódosításra hivatkozva utasítja el a hitelesítést, bár jól látható, hogy Gyurcsány Ferenc elvárásait hajtja végre a testület.

fidesz.hu