Bányászjárás Romániában: egy helyben topog az ügyészségi eljárás
2007. június 14., 11:59
A tizenhét évvel ezelőtti véres bányászjárás ügyében nagy nehezen beindult ügyészségi eljárás egy helyben topog, a vétkesek még mindig szabadon járnak-kelnek, így Ion Iliescu volt államfő és Petre Roman volt miniszterelnök is - fejti ki csütörtöki visszaemlékezésében az Új Magyar Szó (ÚMSZ) hasábjain Bogdán Tibor.

A neves romániai magyar újságíró a bukaresti napilapban azt írja: "Tizenhét év telt el az 1990. évi bukaresti bányászjárás óta, és ugyanannyi esztendeje járnak szabadon közöttünk a vétkesek". Nevük ismert, hiszen az idők során számos olyan dokumentum került elő, amely félreérthetetlenül bizonyítja többek között Ion Iliescu és Petre Roman szerepét a Zsil-völgyi bányászok bukaresti dúlásában.

Az események kapcsán nagy nehezen beindult ügyészségi eljárás egy helyben topog, bár Laura Codruta Kövesi főügyész szerint rendőrök és ügyészek egész ármádiája dolgozik az ügyön - írja a szerző, hozzáfűzve: abban is csak reménykedünk, hogy valóra válik a dossziéval foglalkozó katonai főügyész, Dan Voinea ígérete, miszerint a bányászjárás ügyirata nyár végére a bírák asztalán lesz.

Bogdán Tibor szerint érthető tehát, hogy az évforduló kapcsán előző napon rendezett meneten nemcsak az áldozatokra emlékeztek, de a bűnösök felelősségre vonását is követelték. Sokatmondó a menet jelmondata is: "A bűnösök nyomában vagyunk." A menetelők a tragikus eseménysorozat főbb színhelyeit járták végig: az Egyetem tértől indulva a Római téren át a közszolgálati televízió épületéhez, majd az általuk a legfőbb bűnösnek tartott Iliescu lakásához vonultak. Ügyet sem vetettek az orvosok figyelmeztetésére, miszerint az övsömörben szenvedő volt államfőnek nyugalomra van szüksége.

Az 1990. évi bányászjárás évekre visszavetette Románia fejlődését, de egyéb kihatásait is mindmáig érezzük - írja Bogdán Tibor, emlékeztetve: a vandál akció nyomán két és fél év alatt közel 200 ezren távoztak az országból, zömmel a bányászok által megfélemlített fiatalok és értelmiségiek.

Az IPSOS (közvélemény-kutató) Intézet igazgatója, Mircea Kivu szerint az akkor történteknek meghatározó szerepük van abban, hogy a román társadalmon úrrá lett a nézet, miszerint erőszakkal lehet és kell érvényt szerezni valós vagy vélt igazuknak. Az az általános vélemény, hogy a politikai életet hatalmába kerítette, ha még nem is a fizikai, de a verbális erőszak, a szóbeli lincselés, s hogy az országban még mindig erőszakosan lépnek fel a másság ellen, ahogy az nemrég, a melegparádé alkalmával történt. De voltaképpen "újabb kori" bányászjárásnak lehetünk tanúi az igazságszolgáltatásban is, ahol a furkósbotokat a politikai meggondolásból előrángatott büntetőjogi dossziék helyettesítik - írja cikkében a szerző.

MTI - fidesz.hu