Leszállópálya a templom előtt?
2007. június 15., 07:41
Helikopterleszálló- és -felszállóhelyet tervez Csécsei Béla VIII. kerületi SZDSZ-es polgármester a fővárosi Rezső téri parkba, az ottani nagytemplom elé - értesültünk aggódó tisztviselőtelepi lakosoktól. A szándék komoly, hiszen a tervdokumentáció már elkészült, a képviselő-testület már tárgyalt róla, a polgármester és köre pedig rövidesen dűlőre vinné a dolgot. A Magyar Nemzet írása.

Az állítólag ideiglenes objektum megépítése visszafordíthatatlan változásokat okozna a műemléki területként ismert pihenőparkban, hiszen a tér nagy részét lebetonoznák. A helikopterfogadó hely ráadásul a Magyarok Nagyasszonya templom és a Tisztviselőtelep lakóházainak közvetlen közelében épülne meg, így annak használata nem kevés zaj- és egyéb zavaró hatást gyakorolna az ott lakókra és a templomi szertartásokra.

A helikopter-leszállópálya megépítésének tervét állítólag az indokolja, hogy a kerületnek biztosítania kell a fővárosi Heim Pál-gyermekkórház traumatológiai céljaira a sürgősségi betegszállítás feltételeit. A kórháznak ugyanis gyermek sürgősségi osztálya létesül. Úgy tudni, a tervdokumentáció és a várható évi több száz leszállás-felszállás a Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesület jelentékeny részét is bőszíti; tegnap este lapzárta után ezért tartottak a kérdésről lakossági fórumot. A lokálpatrióták hangsúlyozzák: nem a súlyos és életveszélyes gyermekek és szüleik ellen kívánnak fellépni. Ám szerintük a Heim Pál-kórház udvarán megfelelő terület van a helikopterfogadó hely végleges kialakításához. Sőt a közeli Bolyai Katonai Főiskolának már kiépített helikopter-leszállópályája van. A lakosok nem tudják, mi a végcélja a Rezső térre tervezett objektum megálmodóinak, anynyi azonban bizonyos: magáncég ajánlkozik az üzemeltetésére és az infrastruktúra biztosítására. Arról is értesültünk, hogy nagyszabású irodaház-beruházást is terveznek a környéken. Csécsei Béla polgármestert, aki elkötelezett a terv mellett, illetve a tervet szintén szorgalmazó Harmat György kórház-főigazgatót tegnap nem értük el.

Megkeresésünkre Juharos Róbert, Józsefváros gazdasági, kerületfejlesztési és közbeszerzési bizottságának fideszes elnöke úgy vélekedett: a Rezső téri lakosoknak megfontolandó szempontjai vannak, miért is nem látnák szívesen közvetlen közelükben a helikopterleszállót. Szerinte csak abban a legvégső esetben lehetne ezt a tervezett helyszínen kialakítani, ha bebizonyosodna, másutt nincs erre mód. Rámutatott: még nem történt meg annak alapos szakmai vizsgálata, hogy hol adottak a leszálló létesítésének a legmegfelelőbb körülményei.

Joó István, Magyar Nemzet

fidesz.hu