A Pénzügyminiszérium nem illetékes népszavazási kérdésben
2007. június 15., 09:57
Nem jogértelmező szervezet a Pénzügyminisztérium, ezért aggályos, hogy az Országos Választási Bizottság tőle várja ezt a szerepet - mondta a Magyar Hírlapnak Cservák Csaba alkotmányjogász.

- Hétfőn két héttel elhalasztotta az Országos Választási Bizottság a döntést a Fidesz népszavazási kezdeményezése ügyében. Jogszerű volt a bizottság lépése az Alkotmánybíróság döntése után?

- Az OVB-nek jogában áll a halasztást, a jogszabályok alapján harmincnapos határideje van a népszavazási kérdések hitelesítésére. Számomra az a megdöbbentő, hogy hatályban nem lévő törvényre hivatkozva napolta el a döntést. Olyan esetről eddig még nem hallottam, hogy ki nem hirdetett törvény miatt halasztott volna a választási bizottság.

- A választási bizottság a Pénzügyminisztériumhoz fordult a kérdésben, ez megfelel a szabályoknak?

- Furcsa, és egyben aggályos is az eset. Aggályos, mert milyen alapon értelmezne egy jogszabályt a tárca? A Pénzügyminisztérium ugyanis nem jogértelmező szervezet. A népszavazási kérdések jogértelmező szerve az Országos Választási Bizottság.

- Meddig lehet egy népszavazás ügyét halogatni?

- Három napja az Alkotmánybírósághoz fordultam, mert sérti az alaptörvényt, hogy az AB csak visszautalhatja és új eljárásra kötelezheti a népszavazási kérdések ügyében az OVB-t, viszont nem utasíthatja a bizottságot a döntése megváltoztatására. A jogszabály a népszuverenitás és a jogállamiság elvét sérti. A törvény ugyanis nem rendezi, hogy meddig lehet oda-vissza utalgatni egy népszavazási kérdést. Nincs törvényi garancia a határozat lezárására. Emiatt sérül a jogorvoslathoz való alapjog is, így ugyanis bármeddig el lehet húzni egy döntést.

- A költségvetési törvény időközbeni módosítása miatt elutasíthatják a kérdések hitelesítését?

- Álláspontom szerint, ha erre hivatkozva nem hitelesítik a kérdéseket, az szabálytalan. Ennek egyik oka az, hogy a Fidesz a következő költségvetési évre vonatkozóan tette fel a kérdéseket. Másrészt 1997-ben az Alkotmánybíróság hozott egy határozatot, mely szerint egy népszavazási kezdeményezés elindítása után nem lehet olyat tenni, ami meghiúsítja a népszavazási kezdeményezés célját. Így állami szervek sem tehetnek ilyet.

- Az államfő azonban már aláírta a törvényt, így tehát hatályos jogszabályra hivatkozhat az OVB.

- A hitelesítést akkor sem lehet megtagadni, hiszen Sólyom László is elmondta, hogy csak technikai jellegű változtatás történt.

Magyar Hírlap

fidesz.hu