Őrizetbe vettek egy Hága által körözött volt szerb tábornokot Montenegróban
2007. június 17., 11:50
Őrizetbe vették Montenegróban Vlastimir Djordjevic volt szerb tábornokot, akit 1998-99-ben Koszóvóban elkövetett háborús bűnök vádjával köröz a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT).

Ezt Anton Nikiforov, az ügyészség egyik tisztségviselője közölte vasárnap telefonon. Djordjevicet az NT, Szerbia és Montenegró együttműködésében fogták el. Hágába szállítása folyamatban van - tette hozzá Nikiforov.

Elfogása után már csak négy olyan vádlottja maradt az NT-nek, aki szökésben van, köztük Radovan Karadzic, a boszniai szerbek volt politikai vezetője az 1992-95 közötti boszniai háborúban, és Ratko Mladic, a volt katonai főparancsnok.

Az 58 éves Djordjevic tábornok 1997 és 2001 között, így a koszovói háború idején is belügyminiszter-helyettes volt, a belbiztonság felügyeletével megbízott katonai erők, polgári védelmi egységek és más olyan katonai csoportok parancsnoka. Ezek az egységek kegyetlenkedtek a koszovói albánokkal, több százat megöltek, mintegy 800 ezret lakhelye elhagyására kényszerítettek. Egyes korábbi információk szerint Djordjevic 2001-ben Oroszországba menekült, miután Szerbiában tömegsírokat fedeztek fel több száz koszovói albán holttestével. A tábornokot hat másik magas rangú szerb tisztségviselővel együtt helyezték vád alá Hágában.

MTI - fidesz.hu