Alacsony a részvétel a francia választások második fordulójában
2007. június 17., 18:07
A szavazásra jogosult valamivel több, mint 35 millió francia állampolgár 49,58 százaléka adta le voksát vasárnap délután 5 óráig a nemzetgyűlési választások második fordulójában az első forduló 49,28 százalékához képest - jelentette be a francia belügyminisztérium.

Az elmúlt hat hétben negyedik alkalommal járulnak az urnához a franciák. A parlamenti választásokon a távolmaradás hagyományosan jelentősebb Franciaországban az elnökválasztáshoz képest. Az elmúlt húsz évben a részvétel soha nem haladta meg a hetven százalékot, s a múlt heti első fordulóban rekordot ért el a távolmaradás (39,6 százalék).

A legtöbben (73 százalék) Korzika szigetén, a legkevesebben a fővárosban és környékén (41 százalék) járultak eddig az urnákhoz.

Valamennyi felmérés a jobboldal abszolút többségét jelzi előre. Az egyetlen kérdés, hogy a május 6-án államfővé választott Nicolas Sarkozy fölényes győzelme után a választók mekkora többséget adnak a parlamentben a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) a köztársasági elnök ambiciózus reformprogramjának megvalósításához.

Az utolsó, pénteki közvélemény-kutatások szerint a nemzetgyűlés 577 helyéből az UMP 380-420-at nyerhet el.

Az anyaország szavazóhelyiségeinek többsége este 6 órakor zár, de néhány településen este 7 óráig, a szavazóhelyiségek negyedében - Párizsban és környékén, a nagyobb városokban és 52 kisebb településen - pedig este 8 óráig adhatják le a franciák szavazataikat. Az első becslések csak ezután várhatóak.

A nyolcvan francia párt összesen 7639 jelöltet indított az első fordulóban; Franciaországban csak jelöltekre szavazhatnak a választók, pártlisták nincsenek. Az első fordulóban a parlament alsó házában az 577-ből 110 képviselői hely kiosztása dőlt el, de ebből csak egy jutott a baloldalnak. A másodikba 933 jelölt jutott be, egyharmaduk nő. A 467 választókerületből 270-ben szinte biztosan tudható, hogy ki fogja megnyerni a második fordulót, a fennmaradó bizonytalan 197 közül pedig 85-ben várható "nagy csata" az első fordulóban legfeljebb öt százalék különbséggel első két hét helyen végzett jelöltek között.

MTI - fidesz.hu