Franciaország: csak előre végiggondolt reformok
2007. június 18., 12:54
A nemzetgyűlési választásokon a franciák abszolút többséghez juttatták a jobboldalt a reformok gyors végigvitele érdekében, de egyúttal figyelmeztették az államfőt: csak a végiggondolt intézkedéseket hajlandóak elfogadni - vélték hétfői szerkesztőségi cikkeikben a francia napilapok.

Elemzők szerint a kampány utolsó napjaiban a kormány által bejelentetett szociális áfa bevezetése, majd annak cáfolata, végül az akörül kialakult polémia eredményezte, hogy ellenzék elkerülte a nagyobb arányú vereséget, és a korábbiakhoz képest népesebb frakciót alakíthat a nemzetgyűlésben. "A változásnak nem minden áron kell történnie, és főleg nem zavaros és kétértelmű módon, ahogy a kormány kezelte a szociális áfa kérdését" - hangsúlyozta a L'Alsace című regionális lap.

A Le Figaro címlapján "Igen, de" felirattal jelent meg. A konzervatív újság szerint "az ellenzéknek nem volt programja, tehát nem kapott többséget. De az ellenzék szétbombázta az egyetlen létező programot, és ezáltal megerősödött... Nincs szó vereségről, hiszen Nicolas Sarkozynek egyértelmű többsége van, de kétségtelenül megkapta az első figyelmeztetést" - mutat rá a kormányközeli lap. "A franciák elfogadták a reformok gondolatát, de nem készek elfogadni azt, ami nem érlelődött meg" - írta Nicolas Beytout a Le Figaróban. Hasonlóan vélekedik a La Tribune című pénzügyi lap is: "A jelöltek programját ismerő franciák a reformokat választották, de első figyelmeztetést is intéztek a köztársasági elnökhöz". A Les Échos című gazdasági lap szerint Nicolas Sarkozy erős dinamizmusa lefékeződött a választási eredménnyel.

A baloldali Libération szerint a választók nem voltak hajlandóak a teljes hatalmat egyetlen emberre bízni, de az "államfő győzelme vitathatatlan". "Az ellenzéknek nehéz feladata lesz a hibrid, inkább reformpárti, mintsem konzervatív jobboldallal szemben". Ezt azt jelenti, hogy a baloldal politikai kultúráját kell újragondolni - írta Laurent Joffrin az ellenzéki újságban. A La Croix címlapján: "Baloldali ellenállás" felirat. A katolikus újság szerint a "kék hullám képe félelmet keltett". "Elsősorban a baloldali választók mentek el szavazni. Nem akadályozták meg Sarkozy többségének tiszta győzelmét, de egyensúlyba akarták hozni Franciaország politikai térképét. A jobboldalnak kedvező erőviszonyok egyértelműek, de az is bizonyos, hogy az ellenzék mozgástere széles, és a polarizáció megerősödött" - írta a La Croix.

MTI - fidesz.hu