A betegellátás rovására megy, ami Szolnokon történt
2007. június 18., 18:00
Az egészségügyi reform folyamata egyértelműen a betegellátás minőségének rovására megy; ezt az országos tapasztalatot erősítik meg a két szolnoki kórházban az elmúlt hónapokban bekövetkezett történések és azok következményei - jelentette ki a Fidesz települési önkormányzati frakciójának vezetője hétfőn a Tisza-parti városban tartott hétfői sajtótájékoztatóján.

A kiemelt súlyponti szerepet kapott szolnoki Hetényi kórház csak 120 ágyat veszített korábbi jellemzőjéhez képest, de éves szinten kétezer beteggel kevesebbet láthat el, és 300 millió forinttal kevesebb finanszírozást kap - mondta Kovács László.

A sebészként és a Hetényi kórház kontrolling osztályának vezetőjeként dolgozó politikus hozzátette: ennek ellenére a megye többi kórházából Szolnokra áramlik a beteg, mert a többi intézményben is csökkent az elláthatók száma. Így a betegek összetorlódnak, várakozásra kényszerülnek, és előjegyzés helyett várólisták alakulnak ki - jelentette ki.

Tájékoztatása szerint a Hetényi kórház az idei év első negyedében 1.155 beteggel látott el többet, mint amennyit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kifizetett, és ezzel kiegyenlítetlen számlákat hagyott maga után.

A kórház vezetésnek azt kell mérlegelni, hogy ellátja az összes hozzáforduló beteget, és fedezet nélküli kötelezettségvállalás miatt pénzügyi csődbe megy, vagy nem foglalkozik minden beteggel, akkor viszont alkotmányos jogot sért - fejtegette a szakpolitikus.

Kovács László újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a pénzükre váró beszállítók közül a kórház többel meg tud egyezni a kamat nélküli törlesztésben, de egyesek, mint például a külföldi tulajdonú áramszolgáltató vagy a szemétszállító cég csak kamattal hajlandó egyezséget kötni.

Szolnok másik kórházában, a MÁV Kórházban sem jobb a helyzet, miután az 58 aktív ággyal ugyan megmaradt, de finanszírozása olyan alacsony, hogy külső segítség nélkül hamarosan működésképtelen lesz - vélekedett a frakcióvezető.

Ez nem reform, hanem a konvergenciaprogram mindenáron való végrehajtása, "kerül, amibe kerül, kerül, akibe kerül" - összegezte véleményét Kovács László.

MTI - fidesz.hu