Anglia: "rabszolgasorban" élő magyar munkavállalók
2007. június 19., 11:21
Tegnap egy újabb félrevezetett magyar munkavállaló kálváriájával foglalkozott a londoni magyar konzulátus. Tudósítónk beszélt a kárvallottal, az 55 éves Kovács Bélával. A Népszabadság írása.

Néhány hete vált ismertté, hogyan szerveztek Boltonba soha nem teljesített ígéretekkel kétkezi munkásokat és prostituáltként foglalkoztatott nőket csaló közvetítők. Kovács Béla esete kísértetiesen hasonló. Elbeszélése szerint a pécsi Dancsó család szervezte be február végén angliai munkavállalásra. Nikolics Rozáliával, a beszervezők egyikével érkezett autóbusszal az észak-angliai Boltonba, abban a reményben, hogy szakképzettségével targoncásként, lakatosként vagy hegesztőként napi 30 fontot (11 ezer forint) kereshet. A valóságban május végéig egyetlen fillért sem látott. Pakisztáni és indiai munkaadóknak dolgozott építkezéseken, ahol a legcsekélyebb biztonsági szabályokat sem tartották be.

A munkaközvetítő, Kovács Ilona a négy férfit, azaz "beszélő szerszámot" egy kamraméretű helyiségben szállásolta el, és éppen annyi élelmet adott nekik, hogy éhen ne haljanak. Kovács Béla szerint a férfias megjelenésű nő ököllel megy neki annak, aki panaszt mer tenni. Ő is így járt, amikor azt kérte, legalább napi tíz fontot kapjon.

Május végén, a verés után, "megelégelte a rabszolgasorsot", és elmenekült. Egy boltoni rendőrőrsön németnyelv-tudása segítségével elmagyarázta, mi történt. Tolmácsot hívtak mellé, végül két rendőr elkísérte a megadott lakcímre, ahol visszakapta lefoglalt útlevelét és szakmunkás- bizonyítványát. Tudomása szerint azóta újabb magyar kontingens érkezett - a jelenlegi, Pécsről és Bonyhádról toborzott csapat legalább tizenöt főből áll, köztük arab üzletfeleknek kiszolgáltatott lányokból.

Ahogy ezt a főkonzul is megerősítette, Kovács gyalog vágott neki a Bolton-London közötti több mint 330 kilométeres távolságnak. Napokig bolyongott, s Milton Keynesben (Londontól 86 kilométerre) egy vallásos szekta tagjaival hozta össze szerencséje, akik ellátták ruhával és étellel, sőt elhozták a brit fővárosba. A magyar képviselet gondoskodott arról, hogy ma egy hazafelé tartó kamionnal visszatérhessen Pécsre.

R. Hahn Veronika, Népszabadság

fidesz.hu