Védekezzünk a nagy meleg ellen!
2007. június 20., 08:27
Mindegy, hogy az ember az első vagy a második gyermekkorát éli, vagy a kettő között van, hőségben legalább harminc-negyven százalékkal több folyadékot kell magához vennie. A Magyar Hírlap írása.

Gyarmati Éva csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos szerint az egyévesnél fiatalabbakat most többször lehet mellre tenni, és folyadékpótlásra - forralt, majd lehűtött ivóvízre - is szükség lehet. Hőségben könnyen előfordulhat, hogy az orrváladék beszárad, és nehezíti a légzést, a táplálkozást. Az orrnyílások nedvesítésére patikában kapható sóoldatot lehet használni. A kisgyermeket lehetőleg délelőtt tíz és délután négy óra között ne vigyük utcára, ha mégis muszáj, akkor adjunk rá könnyű sapkát, kenjük be a testét magas faktorszámú napvédőkrémmel. A lakás ablakait nyitva kell tartani, s függönnyel sötétíteni.

A napvédelem a nagyobb gyerekeknél is fontos. Óvodásoknak naponta körülbelül két liter folyadékra van szükségük kánikulában, ebbe a leves is beleszámít. A picik még nem tudnak szólni, a nagyobbak pedig könnyen elfelejtenek inni kérni, ezért a szülők rendszeresen kínálgassák őket folyadékkal. A vizelet mennyiségének látványos csökkenése jelzi a kiszáradást. Erről piciknél a száraz pelenka és a besüppedt fejtető árulkodik, a nagyobbak pedig nem keresik föl a mosdót.

Népi tapasztalatok

A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek napsütésben célszerű kalapot vagy kendőt viselniük, mert az erős napsugárzás hatására növekszik az agyban a nyomás, és tovább emeli a vérnyomást - mondta Schramek József háziorvos. Hozzátette: a régi paraszti világban nem sokat tudtak a hipertóniáról, de helyes megfigyeléseik alapján mindig fejfedőben dolgoztak a földeken. A szabadban fizikai munkát végzőknek (például a postásoknak, építőmunkásoknak) a munkáltató köteles védőitalt adni, ezt a munkaügyi felügyelők ellenőrzik is. A mi időjárási körülményeink között a hőgutát kipirulás, kimelegedés, émelygés, szédülés kíséri, a trópusokon tudatvesztés is előfordulhat. Az úgynevezett hőpangás ellen vállra helyezett vizes törülközővel, ventilátorral, bőséges folyadék- és ásványisó-bevitellel védekezhetünk. Ezek segítik a szervezetet a hőleadásban, akárcsak lázas betegség esetén.

Ügyeljünk az élelmiszerekre

A hízókúrának nem most van itt az ideje - mondta Százados Imre élelmiszer-higiénikus, mikrobiológus. A zsíros, fűszeres ételek helyett sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk. Fontos a konyhai higiénia, a háziasszonyi tapasztalat: csak "bizalomgerjesztő" ételt és megbízható helyen érdemes vásárolni, ilyenkor kisebb mennyiségben. Minden nyersanyagot alaposan meg kell mosni, például a krumplit is csak tisztán szabad a hűtő alsó polcára tenni. A felette lévő polcra kerüljenek a gyümölcsök, lábasban a főtt ételek, a legfölső polc a húsféleségeké legyen. Az élelmiszerek lemosására csak a vezetékes ivóvíz alkalmas.

Százados Imre szerint tévedés, hogy a hőségben a sör és a fagylalt hűsít. Szerinte magas cukortartalmuk miatt ezek a termékek csak percekig csillapítják a szomjúságot. Inkább ásványvizet érdemes fogyasztani, annál is inkább, mert az izzadással ásványi sók is távoznak a szervezetből.

Magyar Hírlap

fidesz.hu