Milliárdos üzlet lehet a tehetségkutatás
2007. június 20., 11:21
Az elmúlt néhány évben - vagy inkább hónapban - rengeteg magyar tinédzserkorú labdarúgó igazolt neves külföldi egyesülethez. Farkas Balázs ma a Dinamo Kijevben, Koman Vladimir a Sampdoriában, Filkor Attila az Interben, Somodi Bence a Blackburnben, Stieber Zoltán az Aston Villában, Vadon Dávid a Manchester Cityben - hogy csak néhányukról tegyünk említést - várja, hátha a B csapatnál is többre viszi. Honnan ennyi magyar tehetség, ha általános a vélemény: mindmáig borzalmas állapotok uralkodnak a hazai utánpótlásképzésben? A választ lásd alább! Íme: a legjelentősebb hazai futballiskolák! A Népszava írása.

Noha - miként az a következőkből kiderül - már jó ideje működnek hazánkban utánpótlás-nevelő intézmények, ezek jelentősége csak az elmúlt években értékelődött fel igazán. Az áttörés az MTK agárdi utánpótlásközpontjának köszönhető.

Sándor Károly Akadémia

Az első, de nem a legrégebbi. A létesítményt Várszegi Gábor nagyvállalkozó, az MTK korábbi tulajdonosa álmodta Agárdra, azt követően, hogy megbízott szakértői évekig járták Európa kimagasló utánpótlásbázisait. A fiatal játékosok egy 4,6 hektáros őspark közepén lévő kastélyban, kétágyas szobákban laknak, a kiegészítő épületben van tanterem, számítógépes szoba, szauna, kondicionáló- és masszőrhelyiség, természetesen kifogástalan felszereltséggel. A parkban füves és műfüves pályák egyaránt vannak, valamennyi villanyvilágítással. Az akadémia kialakítása több százmillió forintba került, éves költségvetése meghaladja a 120 millió forintot. Jelenleg 44 játékost foglalkoztatnak. A befektetett összeg elsősorban játékoseladásból térülhet meg: amennyiben igazak azok a meg nem erősített hírek, miszerint Németh Krisztiánt és Simon Andrást cirka egymilliárd forintnyi brit bankóért adták el a Liverpoolnak, akkor a hat éve üzemelő létesítmény a két támadó értékesítéséből voltaképpen nullszaldóssá lett. A korosztályos válogatottakban (újabban a felnőtt nemzeti tizenegyben is) kulcsszerep jut az itt képzett fiataloknak, nem mellékesen az előző idényben az MTK összes korosztályos csapata első lett.

Elsőként az 1984-es korosztály végzett a szakmailag Tamási Zsolt által irányított akadémián (ők alkotják most a listavezető MTK gerincét), e pillanatban pedig 1989-es, 1990-es és 1991-es születésű gyerekek fejlődnek itt évfolyamonként egy-egy edző keze alatt. A tehetségek felkutatását Domonyai László, a kék-fehér gárda klubigazgatójának vezetésével külön szakembergárda végzi. Egy játékos képzése évente 3 millió forintba kerül, az összeget teljes egészében az akadémia fedezi. A Liverpoollal kötött együttműködés mind a fiatal játékosoknak, mind az intézménynek hatalmas lehetőségeket nyújthat.

Pacsi pacsmag

A legrégebbi bentlakásos intézmény a Zalaegerszeg mellett lévő Pacs községben született meg, még 1975-ben. Momentán 45, 11 és 15 év közötti gyereket foglalkoztatnak a puritán körülmények között: a kollégium éves büdzséje 26 millió forint. A szerény költségvetés dacára - a működést az önkormányzat finanszírozza - eleddig 15 diákjuk jutott el az NB I.-ig.

Nem minden az eredmény

A lelkes civil kezdeményezések egyik szép példáját mutatja a már 21 éve létező Grund 1986 FC, amely tag­dí­jakból, 1 százalékos adó-hozzájá­ru­lásokból, szponzori pénzekből, va­la­mint vállalkozók segítsége által működik. A budapesti szervezet szerény költségvetéssel bír, és elsősorban a futball tömegsport jellegére koncentrál, ennek dacára is képes kiemelkedő játékosokat kinevelni: több élvonalbeli futballista mellett itt fedezték fel a ma már a Plymouthban játszó Buzsáky Ákost és az Aston Villában próbálkozó, 18 éves Stieber Zoltán (a csaknem 300 gyermekkel dolgozó Grund alapítója és vezetője egyébként idősebb Buzsáky Ákos). Mivel a gyerekek mozgása leginkább 10 éves koruk alatt alakítható, a Grund az országban elsőként kezdett a kisiskolásokkal és óvodásokkal foglalkozni. Nevéhez méltóan az egyesület a vidéken, elsősorban falvakban, a még létező grundokra is figyelmet fordít. Az eredménycentrikusság helyett náluk elsősorban a gyerek számít, összegyűjtik a máshol mellőzött srácokat is (volt rá példa, hogy ilyen tehetségtelennek tartott fiatalból később élvonalbeli játékos lett). A szervezet több középiskolában és az új idénytől egy általános iskolában is működtet futballosztályt.

Bozsik-program kicsiben

Hegedűs Gábor korábban Olaszországban is edzősködött. Vezetésével jött létre 1989-ben Debrecenben az Olasz Focisuli, amely az első olyan egyesületek egyike volt, amelyek kizárólag az utánpótlás-neveléssel foglalkoznak. A kicsik kiválasztásához egy, a későbbi Bozsik-programhoz hasonló versenyrendszert hoztak létre, amelybe bekapcsolták a megye számos települését. Az úgynevezett GrandPrix-rendszer évente 10-15 millió forintból működik, ebben a sorozatban tűnt fel - többek között - Máté Péter, Tisza Tibor, Tőzsér Dániel, Jeremiás Gergő és Balogh János is. Az alapítók szerint a korosztályos válogatottakba és az élvonalba bekerült, illetve külföldre eljutott, náluk nevelkedett játékosok összértéke meghaladja az egymilliárd forintot. A focisuli a közelmúltban fuzionált a Debreceni Honvéddal, ezzel megoldódtak létesítményproblémái. Szintén a cívis város futballját erősítő kezdeményezés a 2004-ben alakult Debreceni Utánpótlás Sport Egyesület, amely jelenleg nyolc korosztályban 150 gyereket foglalkoztat.

Hét év, nyolcszoros siker

Ugyancsak a tömegbázis erősítését célozta a 2000-ben alapított Veszprémi Foci Centrum USE, amely az egykor szebb napokat látott klub utánpótlását vette át. Akkor 65 gyerekkel foglalkoztak, ma már több mint 500-zal. A 17 milliós éves költségvetésből, elsősorban önkormányzati támogatással működő egyesület ugyanakkor az élsportban is gondolkodik: kizárólag itt nevelkedett, a városhoz, a klubhoz kötődő, minőségi futballisták alkotta csapatot szeretne. A Rugovics Vendel szakmai vezetésével működő centrumot mindazonáltal nem terheli gyors eredménykényszer, érdeklődésünkre tíz évben jelölték meg az élvonalba jutás lehetséges idejét.

A piramis legalján 250 veszprémi óvodással foglalkoznak heti rendszerességgel, míg gyermekfutballban az igazolt játékosok száma a legkisebb korosztálytól az U19-es korosztályig 212 főt számlál, összesen tíz csapatot működtetnek. A Végh Zoltán nevével fémjelzett, illetve térítésmentes munkájával irányított kapusiskolának 15 növendéke van. A "Nálunk minden gyermeknek joga van a futballhoz!" elv alapján úgynevezett "basic" csapatokat is foglalkoztatnak, ahol a kevésbé tehetséges srácok sportolnak, hiszen az egyesület fő célja, hogy már a közeli jövőben, egy egészségesebb, sportosabb generáció növekedjen a városban.

Fehér Miklós Kollégium

A Győrben Tarsoly Csaba tulajdonos pénzéből, önkormányzati segítséggel, illetve az ETO Jövőjéért Alapítvány révén létrehozott intézmény a zöld-fehér egyesület utánpótlására épül: a 400 gyereket foglalkoztató rendszer 100 legjobb játékosa kap lehetőséget, hogy a bentlakásos intézményben fejlődhessen. A rendszer szeptembertől, az új iskolaév kezdetétől teljesedik ki. A körülmények nagyszerűek, van műfüves csarnok, öt normál méretű füves, egy villanyvilágításos műfüves pálya, konditerem, medence, szauna, az étkezésre dietetikus ügyel. Követendő példának a Sándor Károly Akadémiát tartják.

Felcsúti Puskás Ferenc akadémia

Már működik Felcsúton az a kollégium, amelyet az Orbán Viktor által létrehozott alapítvány pénzéből üzemeltetnek. Az intézményben - a futballszerető korábbi miniszterelnök közbenjárása nyomán - komoly szakmai brigád dolgozik (Disztl Péter, Gellei Imre, Komjáti András, Mezey György, Vincze István). A tavaly elhunyt Puskás Ferenc nevét viselő iskolában eleddig egy évfolyam kezdte meg a tanulást. A bentlakásos kollégium jövőjében, a támogatók és a szakemberek névsorából s legfőbb patrónusából kiindulva aligha lesz probléma.

Hegedűs Gergely, Népszava

fidesz.hu