Kwasniewski együttműködött a kommunista titkosszolgálatokkal?
2007. június 20., 15:36
Aleksander Kwasniewski volt lengyel államfő is együttműködött az egykori lengyel kommunista titkosszolgálatokkal - írta szerdai számában a Rzeczpospolita varsói napilap a Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) által összeállított "500-ak listájára" hivatkozva.

A cikk szerint Kwasniewski neve is olvasható azon az ötszáz fős listán, amelyet a titkosszolgálati archívumokat kezelő IPN készített, és amelyen főként a volt kommunista titkosszolgálatokkal együttműködő politikusok szerepelnek. A névjegyzéket hivatalosan nem hozták nyilvánosságra.

A lengyel rádió hírügynökségének (IAR) értesülése szerint más neves baloldali politikusok is szerepelnek rajta, mint például Jacek Piechota volt gazdasági miniszter, Zbigniew Siemiatkowski, az állambiztonsági hivatal (UOP) volt vezetője és Longin Pastusiak, a szenátus volt elnöke. A megnevezett politikusok mindannyian cáfolták, hogy együttműködtek volna a rendszerváltás előtti titkosszolgálatokkal.

A Nemzeti Emlékezet Intézetének vezetője, Janusz Kurtyka hangsúlyozta, hogy a kiszivárogtatás nem az intézettől ered, és a média találgatásának nevezte a hírt.

Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter szerdán úgy nyilatkozott: ha kiderül, hogy a kiszivárogtatás az IPN-től származik, az államügyészség meg fogja vizsgálni az ügyet.

MTI - fidesz.hu