Engedményekért cserébe Varsó kész megállapodni
2007. június 20., 17:33
Lengyelország kész a megállapodásra az EU alkotmányos szerződése ügyében, ha engedményeket kap - jelentette ki szerdán a lengyel miniszterelnök.

Jaroslaw Kaczynski szavai szerint kormánya tisztában van azzal, hogy nem tudja feltartóztatni az EU reformjának folyamatát; csupán azt szeretné elérni, hogy e reform mind az EU, mind pedig Lengyelország számára a legjobb legyen.

Az EU soros elnökségét betöltő Németország át akarja menteni az EU-alkotmány meghiúsult első változatának lényeges elemeit egy új alkotmányos szerződésbe. A lengyel ellenkezés fő oka, hogy a német elnökség meg akarja tartani azt a szavazási rendet, amelyet a franciaországi és a hollandiai népszavazáson elutasított eredeti alkotmány írt elő.

Varsó elutasítja a kettős többség szavazási rendjét, mert az - megítélése szerint - a nagy tagállamoknak, elsősorban Németországnak kedvez. (Ennek értelmében egy javaslat akkor számít elfogadottnak a minősített többséggel hozható döntések esetében, ha a tagállamok legalább 55 százaléka támogatja, s ezek a tagállamok az EU összlakosságának minimum 65 százalékát adják.) Lengyelország olyan szavazási rendet javasol, amely az egyes országok lélekszámának négyzetgyökén alapul.

Kaczynski telefonbeszélgetést folytatott szerdán José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. Barroso megpróbálta lebeszélni Kaczynskit a lengyel követelésről, de nem járt eredménnyel. Abban viszont egyetértettek, hogy lehetséges a kompromisszum a csütörtökön kezdődő csúcstalálkozón.

A lengyel kormányfő azt mondta szerdán Varsóban egy nyugati tudósítónak, hogy 50 százalékos esélyt lát a brüsszeli csúcs sikerére.

MTI - fidesz.hu