Brit lap szerint Blair áttér a katolikus hitre
2007. június 22., 12:38
A Vatikánba utazik szombaton Tony Blair leköszönő brit miniszterelnök, előkészítendő áttérését a katolikus hitre - írta a pénteki The Guardian.

A legnagyobb baloldali brit napilap londoni és római forrásai szerint Blair, akit fogad a pápa is, már meghozta végleges döntését az áttérésről, csak a bejelentés időpontja bizonytalan még.

A The Guardian szerint a posztjáról jövő szerdán távozó Blairt különösebb hírverés nélkül a brit királyi légierő egyik lelkésze készíti fel már négy éve a katolikus hitre.

A brit kormányfő felesége, Cherie Booth katolikus, és a házaspár négy gyermeke is ebben a hitben nevelkedik. Az utóbbi években Tony Blair is rendszeresen elkísérte családját katolikus misékre, és a sajtóban rendre felmerült, hogy maga is áttérni készül. Ezeket a találgatásokat erősítette, hogy Blairt többször látták családja nélkül is a londoni Westminster katedrálisban, a római katolikus egyház angliai főtemplomában. Ez nem azonos az ősi Westminster apátsággal, amely az anglikán hit védelmezőjének számító brit uralkodók koronázó temploma.

Tony Blair áttérési szándékát azonban a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal eddig minden alkalommal cáfolta.

Ez nem csoda, mivel a vezető politikusok hitélete máig érzékeny belpolitikai kérdés Nagy-Britanniában. Blair áttérése messze ható következményekkel járhatott volna például az észak-írországi rendezésre, egy katolikus brit kormányfő alapvető bizalmi válságot szíthatott volna ugyanis az északír protestáns közösségen belül, amely egyébként is hagyományosan azzal vádolta Londont, hogy túl sok engedményt tett a katolikusoknak a rendezés érdekében.

Ezúttal azonban két körülmény is megkönnyíti Blair katolikus hitre térését. Néhány hete, történelmi jelentőségű áttörés eredményeként, hivatalosan is lezárult a több évtizedes észak-írországi felekezeti háború, és megalakult a protestáns-katolikus hatalommegosztásra épülő tartományi egységkormány, amelyet a két egykori ádáz ellenfél, a radikális protestáns Ian Paisley tiszteletes, a Demokratikus Unionista Párt vezére és Martin McGuinness, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) nevű katolikus milícia egykori katonai parancsnoka együtt irányít.

Másrészt Blair tízévi hatalomgyakorlás után jövő hét közepén távozik posztjáról, így belpolitikai meggondolások már nem hátráltatják áttérését.

Nagy-Britanniának, ahol az államfő, vagyis a mindenkori uralkodó intézményesen az anglikán hit első számú védelmezője, még soha nem volt katolikus kormányfője.

MTI - fidesz.hu