Megállapodtak a tagállamok az uniós külügyminiszteri tisztségről
2007. június 22., 17:56
Széles körű egyetértés alakult ki az Európai Unió tagállamainak brüsszeli csúcsértekezletén az uniós külügyminiszteri tisztség elnevezéséről, szerepéről és hatásköréről - közölték diplomaták a helyszínen pénteken délután.

Korábban hasonló bejelentést tett Alfred Gusenbauer osztrák kancellár is.

Az előzetes megállapodás az uniós intézmények reformját megvalósító új szerződésről dönteni hivatott állam- és kormányfői találkozó második napján jött létre.

Az egyezség eleget tesz a legtöbb problémát támasztó Nagy-Britannia egyik kifogásának, így a végső, teljes megállapodás egy lépéssel közelebb került. Ez ugyanakkor csak egyike a még vitatott, csekély számú kérdésnek, és nem is volt azok között a legfontosabbnak vagy legbonyolultabbnak mondható.

Német forrásból azt jelentették be, hogy elkészült az új kompromisszumos szövegváltozat a szerződéstervezet tartalmának egészéről. Ennek megvitatásával az állam- és kormányfők megkezdték a csúcsértekezlet befejező fordulóját, amelynek vége mindazonáltal továbbra is bizonytalan. A német delegáció köréből ezzel együtt visszafogott optimizmusról érkeztek hírek az ülés végkifejletét illetően.

A külügyminiszteri posztról létrejött megállapodás nagyjából egyezik azzal, ami már az elvetett alkotmányos szerződésben is szerepelt e témáról, azzal a különbséggel, hogy az új poszt birtokosát a szerződés 2009-re tervezett életbe lépésétől az Európai Unió főképviselőjének hívják majd. Ilyen tisztséggel tevékenykedik ugyan jelenleg is Javier Solana, a közös kül- és biztonságpolitikai megbízott, ám az alkotmányban nem így, hanem külügyminiszternek hívták volna a poszt birtokosát.

Az elképzelés szerint gyakorlatilag összeolvad, de ki is bővül a jelenlegi közös képviselő és az Európai Bizottság külügyi felelősének posztja. Az új főkülügyi tisztviselő egyszerre foglalkozik majd válságkezeléssel és segélyezési ügyekkel, illetve irányítja az EU külügyi személyzetének egy részét. Ő fog elnökölni az uniós külügyminiszteri üléseken is.

MTI - fidesz.hu