Elkészült a Tokaj-hegyaljai Borok Háza
2007. június 23., 10:15
Elkészült a Tokaj-hegyaljai Borok Háza, ahol méltó otthonra találtak a történelmi borvidék borászai - tájékoztatta Májer János a város polgármestere az MTI-t pénteken.

A tokaji önkormányzata egy korábbi döntésével a hegyaljai borászat szervezetinek a használatába adta az üresen álló volt csendőrlaktanya épületét, amely negyven évig a városi szociális otthon egyik épületeként működött, ám 2003-tól az időskorúak otthonának átadásával végkép megüresedett - mondta Májer János.

Az uniós csatlakozást követően 15 hegyaljai település önkormányzata közös pályázatot nyújtott be világörökségi, idegenforgalmi vonzerők fejlesztésére, az odaítélt 2,16 milliárd forintos össztámogatásból Tokaj önkormányzata 148 millió forintot nyert, ebből újul meg a háromszintes épület.

A földszinten kapott helyett a Tokaj-hegyaljai Borvidéki Hegyközségi Tanács. A földszinti kiállító teremben láthatók majd a borvidék legkiválóbbnak minősített borai. Az emeleten, és tetőtérben rendezkedik be a Hegyaljai Borút Egyesület és a Tokaj Rennaisance Egyesület. Kialakítottak egy kutató szobát, amelyet a borvidéket kutató szakemberek vehetnek igénybe, akiket segít majd egy 3.000 kötetes szakkönyvtár és a digitális adathordozókon őrzött tudásanyag, mindkettőt a Tokaji Múzeum bocsátotta a ház rendelkezésére.

MTI - fidesz.hu