Uniós csúcs: még nincs megállapodás
2007. június 23., 10:38
Lengyelország elfogadhatatlannak tartja azokat a kompromisszumos javaslatokat, amelyeket az Európai Unió német elnöksége tett neki a brüsszeli EU-csúcson az uniós intézmények reformját célzó szerződéssel kapcsolatban. Erre válaszul a német EU-elnökség azt kérte, hogy a lengyelek kivételével a többi tagállam engedélyezze a kormányközi konferencia összehívását.

Nem született megállapodás pénteken még a késő esti órákbansem, annak ellenére, hogy négyszer ültek tárgyalóasztalhoz a varsói és a német delegációk.
Este Varsóban közölték: Lengyelország elfogadhatatlannak tartja azokat a kompromisszumos javaslatokat, amelyeket az Európai Unió német elnöksége tett a brüsszeli EU-csúcson az uniós intézmények reformját célzó szerződéssel kapcsolatban. Erről a lengyel miniszterelnök egyik tanácsadója beszélt azután, hogy a kormánykoalíció vezetői rendkívüli tanácskozáson vitatták meg a kérdést. Andrzej Sados, a kormányfő külpolitikai tanácsadója hozzátette: a tárgyalások folytatódnak, "kompromisszumra törekszünk".

Később Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök élő adásban beszédet mondott a lengyel televízióban, és úgy fogalmazott, hogy "falba ütköztünk". Kijelentette: Lengyelország kész kompromisszumot kötni, de "nem engedhet állandóan". A lengyel kormányfő attól tart saját szavai szerint, hogy nem születik meg a kompromisszum ezen az EU-csúcson.

Varsó kijelentéseire Angela Merkel német kancellár a késő esti órákban azt javasolta, hogy az EU 26 tagállama, azaz Lengyelország kivételével az összes többi tag döntsön egy kormányközi konferencia összehívásáról az EU-alkotmányt felváltó új szerződés kidolgozására. "Lengyelországnak azután meglesz a lehetősége, hogy ősszel, a kormányközi konferencián csatlakozzon az európai konszenzushoz" - közölte a a kancellár szóvivője.

Lengyelország korábban közölte, még egy "utolsó" javaslatot készül tenni az európai uniós reformszerződésről Brüsszelben zajló tárgyalásokon.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kora este még arról beszélt, hogy folynak a tárgyalások Lengyelországgal, amely elvetette az előzetes kompromisszumot. "Sohasem voltunk ilyen közel a megállapodáshoz vagy a meg nem állapodáshoz" - fogalmazott Barroso.

Pénteken, a kora esti órákban még egy jól értesült európai diplomata azt közölte a sajtóval, hogy "előzetes kompromisszumra" jutott Angela Merkel, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Németország kancellárja és Lech Kaczynski lengyel elnök a brüsszeli európai uniós csúcstalálkozón a minősített többségű szavazási rendszert illetően. Ezt később cáfolták. Ekkor a kiszivárgott hírek arról szóltak, hogy a lengyelek még egy utolsó javaslatot készülnek tenni, valamint hogy újabb háromoldalú találkozó készül lengyel, német és francia részvétellel.

A megállapodásra azért van szükség, mert Lengyelország elszánta magát arra, hogy vétóját alkalmazza az Európai Unió új alkotmányos szerződésének ügyében, ha nem nyitják meg újra az uniós intézmények szavazási rendjének vitáját - hangsúlyozta kedden a lengyel kormányfő.

Lengyelország ugyanolyan tagállama az Európai Uniónak, mint a többi, nem fogadhatjuk el, hogy tőlünk megtagadják a javaslattétel jogát, illetve hogy a mi javaslatunkat nem akarják megvitatni" - mondta Jaroslaw Kaczynski két nappal az Európa Unió brüsszeli csúcsértekezlete előtt, amely döntő lehet az új szerződés jövőjére nézve.

Varsó elutasítja a kettős többség szavazási rendjét, amelyet az alkotmányos szerződés eredeti változata irányoz elő. Megítélése szerint ez a szavazási rend a nagy tagállamoknak, elsősorban Németországnak kedvez. Lengyelország olyan szavazási rendet javasolt, amely az egyes országok lélekszámának négyzetgyökén alapszik.

MNO - fidesz.hu