"Legyen újra élhető Budapest"
2007. június 23., 14:26
Vissza kell adni az országnak a fővárosát, a budapestieknek pedig a saját városukat, mert kiszorultak belőle az elmúlt tizenhat év alatt, és mert egyre elviselhetetlenebbé és megfizethetetlenebbé vált itt az élet - foglalta össze lapunknak programja lényegét Fónagy János. A parlamenti és fővárosi képviselőt, az Orbán-kormány volt közlekedési miniszterét tegnap a Fidesz budapesti elnökévé választották.

Fónagy János szerint az elmúlt négy választáson bebizonyosodott: a főváros nélkül, a főváros ellenében nem lehet országos választásokat nyerni. Ezért a Fidesz budapesti elnökeként azon dolgozik majd, hogy a sokszínű, sokféle kultúrát és érdeket megtestesítő nagyvárosban konszenzust teremtsen az embereket és közösségeket összekötő alapvető politikai és ideológiai értékek között.

Feloldandó dilemmák

Sem az országnak, sem a fővárosnak nem érdeke, hogy lakhatatlanná váljon a város. Budapest kerületei a káosz határán mozognak, ellenérdekeltségük olyan mértékű, hogy konszenzuskeresés nélkül lehetetlen egységet teremteni. Fónagy János szerint erőből nem lehet sem a fővárost, sem a társadalmi közösségeket vezetni. Biztonságossá kell tenni Budapestet - sorolta terveit az elnök -, továbbá az emberek legyenek képesek megélni a nyugdíjukból, és férjenek hozzá az alapvető egészségügyi ellátáshoz. A tömegközlekedés mielőbb feloldandó dilemmái között említette, hogy milyen közlekedési formák élvezzenek előnyt: a személyautók vagy a villamosok, a kötöttpályás tömegközlekedés vagy a járható közutak, a méregdrága, de szükséges metróépítés vagy a felszíni közlekedés korszerűsítése. Fónagy bírálta a város vezetését, mert tizenhat év alatt belemerevedett saját kiváltságos helyzetébe. "Ma már nem az a kérdés, hogy ez a vezetői garnitúra akar-e változtatni a kaotikus helyzeten, hanem az a helyzet, hogy képtelen ellátni a feladatát" - jelentette ki Fónagy. A Demszky Gábor által irányított kormánypárti városvezetés szerinte egy öntörvényű, saját klientúráján kívül a társadalom más rétegeivel nem kommunikáló társaság, amely másfél évtizede nem hajlandó leereszkedni a hatalmi elefántcsonttornyából.

Közösségpusztító önzés jellemzi a most hatalmat gyakorlókat; Budapesten megállt az idő, a közéletben kialakult a tizenhat éve hatalmat gyakorlók külön világa. Azoké, akik a demokráciát mellőzve, önző módon, a saját képükre formáltak mindent. Az ország és a nemzet fővárosát, az itt élő 1,7 millió ember napi életét teljesen kiszolgáltatják a profitszerzésnek. És míg a gomba módra szaporodó irodaházak üzleti haszna az ingatlanfejlesztők zsebét dagasztja, addig a közműfejlesztés és a forgalomnövekedés terhe, a sokasodó környezeti ártalom a budapesti lakosokat sújtja - emlékeztetett a politikus.

A Fidesz nehéz öröksége

A Fővárosi Közgyűlésben jelenleg 34:33 az arány a kormánypártok és az ellenzék között, ehhez képest a Fidesz beleszólási lehetősége a közügyekbe a nullához közelít. Fónagy elégedett azzal, hogy a kerületi önkormányzatokban jelentősen nőtt a Fidesz súlya az őszi választások után, de hozzátette: mindenütt csődtömeget vettek át. "Ma a fővárosi Fidesz-szervezet már nemcsak ígérget, hanem képes terveket is megvalósítani. A kerületi sikerek alapján, a jól összefogott fővárosi frakció munkájára támaszkodva a fővárosi Fidesznek az eddigieknél sokkal jobban kell megmutatnia erejét" - jelezte Fónagy. Elnökké választása után szeretne folyamatosságot biztosítani a budapesti pártszervezet működésében.

Közös célért dolgoznak

Szükség van azoknak a munkájára, akik eddig eredményesen dolgoztak, ám az is nyilvánvaló: új emberek is kellenek, hogy olyan főváros-politikát folytasson a párt, amelyet a legtöbben támogatnak. A közgyűlési frakciók közötti együttműködés kérdése, valamint a képviselőcsoport politikájának meghatározása továbbra is a frakcióvezető joga és felelőssége marad. A fővárosi Fidesz-elnökségnek és a választmánynak csupán az a dolga, hogy a frakcióvezető által irányított képviselőcsoport munkáját politikai háttérszervezetként segítse. "A kottát ez után is a Fidesz írja - mondta -, de a karmester a közgyűlésben a frakcióvezető marad, míg mindenki más a zenekar tagjaként dolgozik a közös célért."

magyarhirlap.hu - fidesz.hu