Nigériában véget ért az általános sztrájk
2007. június 24., 10:30
Négy nap után véget vetettek a szakszervezetek szombaton Nigériában az afrikai ország életét megbénító általános sztrájknak, miután a kormány beleegyezett abba, hogy egy évre befagyasztja a benzinárakat.

A szakszervezetek és a kormány közös közleményben tudatta, hogy helyi idő szerint szombat éjféltől véget ér a sztrájk.

Az általános munkabeszüntetés nem érintette az Afrika legjelentősebb kőolajtermelőjének számító ország nyersolajkivitelét, mert a szektort uraló nyugati társaságok, ahol az elengedhetetlen volt, megoldották a sztrájk miatt kieső helyi munkaerő helyettesítését.

A kőolaj valamelyest megdrágult a világpiacon a Nigériából érkező hírek nyomán, mert attól lehetett tartani, hogy a sztrájk miatt tovább csökken a kitermelés volumene, amely a szélsőségesek támadásai miatt így is 25 százalékkal elmarad a világ nyolcadik legnagyobb olajexportőrének tényleges kapacitásától.

A megállapodás azután született meg, hogy a kormány ígéretet tett rá, hogy leszállítja a benzin árát 70 nairára (kb. száz forintra), és egy évre befagyasztja az üzemanyagárat ezen a szinten. A kormányzat azt is megígérte, hogy bizottságokat állít föl többek között olajfinomítók és erőművek nem teljesen átlátható módon végbement magánosításának kivizsgálására.

MTI - fidesz.hu