10 évvel ezelőtti első pozsonyi magyar papszentelésre emlékeztek
2007. június 25., 09:35
10 évvel ezelőtt, 1997. június 14-én a pozsonyi dómban hosszú várakozás után első ízben kerülhetett sor magyar nyelvű papszentelésre. Annak idején öt áldozópapot szentelt fel Mons. Dominik Tóth segédpüspök a Poszony-Nagyszombati Főegyházmegye szolgálatára. Mint azt a szentelő püspök akkor megemlítette, most már lehetséges a magyar nyelvű papszentelés, hiszen már kaptak magyar nyelvű szertartáskönyvet.

2007. június 21-én a Csallóköz szívében imadélután keretében került sor az ünnepi szentmisére, amelyen részt vett a 10 évvel ezelőtt felszentelt 5 lelkiatya: Kassa Sándor, Kiss Róbert, Varga Róbert, Sárai Attila és Karaffa János. A hálaadó szentmise főcelebránsa Mons. Dominik Tóth nyugalmazott püspök volt. A lelki program fél 5-kor rózsafüzér ájtatossággal kezdődött, majd Karaffa János atya tartott előadást a kommunisták által meggyilkolt Brenner János életéről és áldozatáról. A püspök atya szentbeszédében a papi szolgálatról és szentgyónás fontosságáról beszélt. Különösen is hálaadó volt ez az imadélután, mivel jelen volt két felvidéki magyar újmisés, valamint a papi jubileumának 50. évfordulóját ünneplő Korcsogh Imre dercsikai esperes-plébános is.

A szentmise az Oltáriszentség előtti hódolattal és Jézus Szíve litániával zárult. A dunaszerdahelyi hívek köszöntötték a jubiláló lelkiatyákat és a püspök atyát is. A pápai és magyar himnusz eléneklése után a szeretetlakoma keretében folytatódott a testvéri együttlét a zarándokok és a lelkiatyák számára.

Karaffa Attila/Pázmaneum