Nem lesz meg a kormánypárti többség csütörtökön a Fővárosi Közgyűlésben
2007. június 25., 14:46
Nem lesz meg a kormánypárti többség a Fővárosi Közgyűlés nyári szünete előtti utolsó ülésén - tudta meg az MTI hétfőn városházi forrásokból. Így a minősített szavazatot igénylő városvezetői javaslatokat csak akkor tudják elfogadni, ha az MDF is támogatja azokat.

A 67 tagú közgyűlés 24 tagú MSZP-frakciójának egyik tagja, Bakonyi Tibor összeférhetetlenség miatt már hetekkel ezelőtt lemondott a fővárosi és az országgyűlési mandátumáról. A múlt hónapban ugyanis a Főgáz Zrt. vezérigazgatójává választották. Az MSZP budapesti vezetése a múlt héten a megüresedett parlamenti mandátumra Havas Szófiát, a fővárosi képviselői posztra pedig Gajda Pétert jelölte. A Fővárosi Közgyűlésben ősz óta 34 kormánypárti, 30 Fidesz-KDNP és 3 MDF képviselő van. Az úgynevezett minősített többséghez 34 szavazat kell. Csütörtökön viszont patthelyzet lesz a kormánypártok és az ellenzék között a közgyűlésben.

Fogarasi József, a Fővárosi Választási Bizottság elnöke az MTI-nek elmondta, hogy hétfő délutánig nem kapott semmilyen hivatalos értesítést arról, hogy kezdeményezik az új képviselőjelöltek mandátumának kiadását a választási bizottságnál. Az elnök közölte, mivel hallomásból értesült a két mandátum megüresedéséről, ezért szerdára összehívta a választási bizottságot, remélve, hogy addig hivatalos előterjesztést is kapnak. Hozzátette, hogy gyorsabban értesülhetne a hivatali beadványokról, ha még mindig lenne internetes kapcsolata a Fővárosi Választási Irodával. Ez azonban Tiba Zsolt főjegyző, választási irodavezető intézkedésére megszűnt - jegyezte meg.

Fogarasi József elmondta azt is, ha a Fővárosi Választási Bizottság szerdán döntést tud hozni a két mandátum sorsáról, akkor a határozatuk három nap múlva válhat jogerőssé. Ha panaszt nyújtanak be döntésük ellen, tovább húzódna a mandátumok kiadási időpontja. Optimális esetben is csak a jövő héten kaphatják meg az új képviselők a megbízóleveleiket - jegyezte meg az elnök.

MTI - fidesz.hu