Magyar adófizetők pénzén koreai vendégmunkások
2007. június 26., 08:59
Tovább gyűrűzik a Hankook-ügy: magyarázkodik Kóka vezette gazdasági minisztérium. A tárca államtitkára szerint a külföldiek alkalmazása a piaci alkufolyamat része - értesült a Magyar Nemzet.

Nem tagadta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, hogy külföldieket alkalmaznak a dunaújvárosi Hankook Gumiabroncsgyárban. Garamhegyi Ábel államtitkár a minisztérium által szervezett háttérbeszélgetésen azt hangsúlyozta, az Európai Unió előírja, hogy nem diszkriminálhatják a munkavállalókat, így bárkit alkalmazhatnak az országban, akinek van munkavállalói engedélye.

Mindezt annak ellenére mondta, hogy a tárca több mint tízmilliárdos támogatást adott a Hankooknak magyarországi munkahelyteremtésre.

Ha valaki ma Magyarországon munkavállalói engedélyt kap, az Magyarországon munkát vállalhat, és nem szabad diszkriminálnunk - mondta Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) államtitkára, utalva a Hankook Tire munkavállalóinak származására.

Garamhegyi szerint a dunaújvárosi gumiabroncsgyár megfelelően végzi a tervezett 1508 munkahely kialakítását. A munkaerő foglalkoztatásával kapcsolatban kifejtette: Magyarországon adót, járulékot fizető munkaerőt alkalmaz a cég. Arra vonatkozóan, hogy határon túlról hoztak volna munkaerő-kölcsönző cégen keresztül dolgozókat a gyárba, az államtitkár kifejtette nem tud ilyen esetről. A munkaerő-közvetítő cégekkel kapcsolatban annyit közölt: "A meggyőzési folyamat részeként mutattunk be a Hankooknak két munkaerő-közvetítő céget, az viszont már nem az én tisztem, hogy kövessem, született-e bármelyikkel megállapodás." A hatályos magyarországi jogszabályok szerint azonban külföldimunkaerő-kölcsönzés jogellenes lehet, mivel munkaerő-kölcsönző cég csak belföldi székhelyű lehet, amit az állami foglalkoztatási szerv is nyilvántartásba vett.

A Szlovákiában postaládákba bedobott, a Hankook gyárban munkát kínáló papírcetlikkel kapcsolatban Garamhegyi ennek ellenére nem kívánt nyilatkozni. Ahogy arra sem, milyen feltételek mellett kötötte meg a GKM és a Hankook Tire az állami támogatásról szóló munkahelyteremtésre irányuló szerződést.

Pilári Darinka, Magyar Nemzet

fidesz.hu