A pécsi közgyűlés feloszlatását kezdeményezi a Fidesz, a KDNP és az ÖPE
2007. június 26., 16:59
A város önkormányzata, megválasztása óta nem demokratikus keretek között működik, sorra születnek a rossz döntések, és folyamatos az ellenzéki vélemények mellőzése.

Révész Mária, a közgyűlés feloszlatását kezdeményező Fidesz-KDNP-frakció vezetője elmondta, a városvezető koalíció politikáját megválasztásuktól kezdve az önkényesség és a lakosság megsarcolása jellemzi. Már az első érdemi közgyűlés áremelésekkel kezdődött és az év elejére volt olyan városi szolgáltatás, ahol több mint 50 százalékkal emelkedtek a fogyasztók terhei.

Kitért arra is, hogy a demokrácia megcsúfolása volt, amikor az önkormányzati tulajdonú cégek felügyelőbizottságaiba az ellenzéknek egyetlen helyet sem akart adni a városvezető koalíció. Többórás vitát követően mindössze hat, stratégiailag fontos cég irányításába nyerhettek végül bepillantást, miközben több városvezető honatya kettő, vagy annál több igazgatótanácsi, illetve felügyelő-bizottsági hellyel rendelkezik.

Szólt arról is, demokratikus jogaikat korlátozza a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatának olyan módon történt módosítása, amely az ellenzék hozzászólási lehetőségeit drámai módon lecsökkentette.

A frakcióvezető hangsúlyozta, véleményük szerint a városvezetés kettős politikát folytat, míg az egyik oldalon spórolásra kényszerítik a város lakóit, addig a másikon számolatlanul megy ki a pénz a városházáról. Például a Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának távozása a cég éléről, az Európa Kulturális Fővárosa program építészeti igazgatójának menesztése, valamint a Pécsi Temetkezési Vállalat igazgatójának végkielégítése, egyaránt jelentős terhet ró a városra.

Megannyi hasonló intézkedés zajlott le az elmúlt nyolc hónapban, aminek köszönhetően a demokrácia sorra csorbát szenvedett.

Kitért arra is, hogy lépésükről, s annak indokairól levélben értesítették a város polgármesterét, amelyben egyben felkérték, a soron következő közgyűlésen vegye napirendre a pécsi közgyűlés feloszlatását.

MTI - fidesz.hu