Oroszország megkezdi korszerűsített rakéták sorozatgyártását
2007. június 27., 14:14
Oroszország megkezdi korszerűsített interkontinentális rakétáinak sorozatgyártását - jelentette be Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes.

A kormány hadiipari bizottságának kedden Votkinszkban tartott kihelyezett ülésén Ivanov elmondta, hogy új, kulcsfontosságú szakaszába lépett az orosz nukleáris hadászati erők, valamint a harcászati és hadászati rendszerek fegyverzetének korszerűsítése. Megkezdődik a több robbanótöltettel ellátott - mind a helyhez kötött, mind a mozgatható indítóállású - Topol-M (NATO-kódja SS-27), valamint a rövid hatótávolságú Iszkander-M (NATO-kódja SS-26) rakétarendszer sorozatgyártása.

Oroszország május végén hajtott végre sikeres kísérletet RSz-24 jelzésű nehéz interkontinentális ballisztikus rakétájával, amely a Topol-M továbbfejlesztett változata. Az új, külön célra irányítható robbanótöltetekkel rendelkező RSz-24-est párhuzamosan állítják hadrendbe a Topol-M rakétákkal a hadászati rakétacsapatoknál. Még ugyanaznap sikeresen tesztelték a mobil indítóállású Iszkander-M rendszerben használható, megnövelt hatótávolságú manőverező robotrepülőgépet is.

Ivanov szerint Oroszország biztonságának és védelmi képességének szempontjából nézve nem lehet túlbecsülni a rakétafegyverzet jelentőségét, mivel az volt és az is marad a biztonság és a szuverenitás alapvető garanciája.

A Moszkvától több mint 1000 kilométerre fekvő Votkinszk hadiipari üzeme alapvető szerepet játszik a Topol-M hadászati és az Iszkander hadműveleti-harcászati rakéták, valamint más fegyverek előállításában.

MTI - fidesz.hu