Két fórumon is pozitív mérleget vont a német kancellár az uniós elnökségről
2007. június 28., 10:04
Két fórumon is búcsúzott az európai uniós elnöki tisztségtől szerdán Angela Merkel német kancellár, s mindkét fórumon pozitív mérleget vont a féléves elnöki tevékenységről.

A kancellár asszony - aki az év eleje óta valóban rendkívüli erőfeszítéseket tett az unió egységének megőrzése, nemzetközi szerepvállalásának erősítése és mindenekelőtt az alkotmányozó folyamat előre lendítése érdekében - előbb Berlinben a kormány ülésén "számolt el" az elmúlt hat hónapról, majd Brüsszelben az Európai Parlamentben tájékoztatta a tagállamok képviselőit az elért eredményekről.

A kormány ülésén a kancellár - mint kiszivárgott - mindenekelőtt azt emelte ki, hogy az EU-t sikerült túllendíteni a bénultság, illetve a bátortalanság időszakán, sikerült számos fontos, a jövőt meghatározó döntést hozni, s megalapozni azt a márciusi, jubileumi csúcsértekezleten született, egyhangúan támogatott állásfoglalást, amely szerint az uniót legkésőbb a 2009-ben esedékes európai parlamenti választásokig megújított, közös alapokra kell helyezni. Merkel szerint ezt célozták az elmúlt heti, brüsszeli állam- és kormányfői csúcson született kompromisszumok, mintegy alátámasztva a német elnökségnek azt a jelszavát, hogy "Európa csakis közösen sikerülhet".

Szinte szó szerint ugyanezt hangsúlyozta a német kancellár az Európai Parlamentben is, utalva arra, hogy csakis kölcsönös kompromisszumokkal lehet túljutni a nehézségeken. Angela Merkel ezúttal is óvott az úgynevezett kétsebességes Európától, hozzátéve, hogy a tagországoknak a jövőben is a közös utat kell keresni.

Természetesen az elmúlt fél év tényleges értékelése még hátra van, legyen szó akár a külpolitikáról - beleértve az Oroszországhoz és az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatokat, a Közel-Keletet, vagy éppen Koszovót - akár az energiaügyekről, akár arról a sokat hangoztatott célkitűzésről, hogy az EU-t közelebb hozzák az állampolgárokhoz. S a környezetvédelem ezen túlmenően is külön említést érdemel, az uniós elnök Angela Merkel ugyanis minden elődjénél többet ért el ezen a téren.

Mindent összevéve megfigyelők szerint nem férhet kétség ahhoz, hogy a német elnökség sikeres volt. Angela Merkel legfőbb érdeme - minden kisebb kudarc ellenére is - az, hogy végül is kiutat talált a több mint kétéves alkotmányos válságból, egyfajta tartalmi és időbeni menetrendet vázolva a további lépésekre. Ami józan számítás szerint biztosíthatja az EU jövőbeni cselekvőképességét és ezzel összefüggésben a döntéshozatal mechanizmusát, a kül- és a biztonságpolitika összehangolását, a bővítés óvatos folytatását, az uniós, illetve a nemzeti jogkörök világosabb elhatárolását, még pedig úgy, hogy mind az Európai Parlament, mind a nemzeti parlamentek nagyobb hatáskörhöz juthatnak.

A szerdai - még nem végleges - búcsú után mind Berlinben, mind Brüsszelben egybehangzó volt az az értékelés, amely szerint Németország első női kancellárja az elnökség sikere érdekében mindent tőle telhetőt megtett, s mindent elért, amit csak lehetett.

MTI - fidesz.hu