Pszichiátriai betegek otthonát adtak át Esztergomban
2007. június 28., 17:53
Esztergom-Kertvárosban 1,2 milliárd forintos költségvetéssel épült pszichiátriai intézményt adtak át csütörtökön. Az egymilliárd forintos állami támogatással épült létesítmény 150 fő ápolására alkalmas.

"Ez a beruházás jó példa arra, hogyan lehet választási ciklusoktól függetlenül egy-egy nagyberuházást megvalósítani. Sajnos jelenleg a megyék nem pályázhatnak sikerrel a kormányzatnál, így ezt a fajta címzett támogatást nem vehetjük igénybe" - mondta köszöntőjében a megyegyűlés elnöke, a fideszes Völner Pál.

Az új otthon azokat a 18. életévüket betöltött, krónikus pszichiátriai betegeket látja el, akik nem szorulnak rendszeres gyógyintézeti kezelésre, de teljes körű gondozást igényelnek, mert nem képesek önálló életvitelre. Mivel az ápoltak elhelyezésénél figyelembe kellett venni betegségük súlyossági fokát, életkorukat és más tényezőket, az épületet ennek megfelelően tervezték meg.

A 14.000 négyzetméteres telken zöldmezős beruházásban kialakított intézmény a Hérosz Építőipari Zrt. kivitelezésében épült. A főépületben kapott helyet a 100 férőhelyes bentlakásos otthon: az ápolási egységben 25, a gondozási egységekben 75 beteget látnak el.

A pszichiátriai betegek átmeneti otthonában, a nappali gondozóban, illetve a szoktató otthonban egyaránt 10-10 főt, a melléképület lakóotthonában két gondozási csoportban ugyancsak 10-10 főt tudnak elhelyezni.

MTI - fidesz.hu