Mélyült az Amerika-ellenesség a világon
2007. június 29., 07:16
Az Amerika-ellenesség a világ több országában mélyült, de nem terjedt ki újabb államokra - ez derült ki a Pew-intézet átfogó felméréséből.

Mint Andrew Kohut, a nemzetközi kutatás vezetője elmondta, a vizsgált 47 országból 25-ben a lakosság többsége a korábbiakhoz hasonlóan bizalommal vagy alapvetően pozitív módon viszonyul az Egyesült Államokhoz. Az Amerika-ellenesség erősödött Nyugat-Európában, és "nagyon-nagyon rossz" a muszlim világban. Döntően kedvező a szemlélet Amerikáról sok afrikai országban, a Távol-Keleten és az amerikai politikai zsargonban "új Európának" nevezett kelet-európai térségben.

Az április-májusban 45 ezer ember megkérdezésével végzett közvélemény-kutatás eredménye szerint az Amerika-ellenesnek bizonyult országokban a népesség nem helyesli Washington külpolitikáját, és elutasítja az "amerikai stílusú demokráciát". Szinte mindenhol uralkodónak számít az a vélemény, hogy Amerika amilyen hamar csak lehet, vonja ki csapatait Irakból, sőt, minél előbb fejeződjön be az Egyesült Államok és a NATO hatodik éve tartó afganisztáni beavatkozása is. Az iraki csapatkivonást csak Ghánában, Izraelben, Kenyában és Nigériában nem követelik. Az afganisztáni műveletek leállítását leginkább a muzulmán világ szorgalmazza, de sok NATO-államban is jellemző, például Kanadában, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban.

A Pew által utoljára 2002-ben végzett hasonló átfogó nemzetközi felmérés idején még az Amerika iránti rokonszenv volt a jellemző az egy évvel azelőtti, New Yorkot és Washingtont ért terrortámadások nyomán. Ez azonban a 2003-as iraki invázió óta meredeken zuhant. Abból a 33 országból, ahol erről kutatások készültek, 26-ban romlott az Egyesült Államok megítélése az utóbbi öt évben. A George Bush elnökről alkotott kép a legtöbb országban kedvezőtlen.

A Pew rámutatott: az Amerikának a világban játszott vezető szerepével szembeni elutasítás leginkább az amerikai külpolitika elítélésében érhető tetten. Európában különösen elterjedt az a nézet, hogy Washington egyoldalúan hoz nemzetközi politikai döntéseket; a svédek 90 százaléka gondolja ezt, és a népesség több mint 70 százaléka tartja így Nagy-Britanniában, Csehországban, Szlovákiában, Németországban és Oroszországban.

Madeleine Albright volt külügyminiszter, a Pew-kutatás társelnöke úgy látja, hogy Amerika romló külföldi megítélése közvetlenül a Fehér Ház iraki háborús politikájának a következménye. "Úgy hiszem, Irak az amerikai külpolitika legnagyobb katasztrófájaként fog bevonulni a történelembe" - mondta.

MTI - fidesz.hu