Szexbotrány: vádalkuval úszta meg börtönt az izraeli elnök
2007. június 29., 07:57
Vádalkuval úszta meg a börtönt a nemi erőszakkal vádolt izraeli elnök. Az izraeli főügyész közölte: a megállapodás értelmében Móse Kacav elismeri, hogy szexuális zaklatást és szeméremsértést követett el, kártérítést fizet a sértetteknek, és lemond elnöki hivataláról. Cserébe ejtik a nemi erőszak vádját.

Vádalkuval végződött az elnöki szexbotrány Izraelben: a nemi erőszakkal vádolt Móse Kacavnak nem kell börtönbe vonulnia, megússza felfüggsztett büntetéssel. Cserébe a leköszönő államfő bűnösnek vallja magát hivatali visszaélés és zaklatás vádjában. A fizikai erőszakról szóló vádpontot ejtette a főügyész.

"Az elmúlt két hétben nagyon intenzíven tárgyaltunk egy megállapodásról, amit az elnök néhány perce írt alá. Zaklatás lesz a vád, amit hivatalával visszaélve követett el Kacav elnök. Ez bűncselekmény, amelyet hosszú időn át, folytatólagosan követett el" - ecsetelte a megállapodás részleteit Menáhem Mazuz.

Az alkunak része az is, hogy Móse Katsav már pénteken benyújtja lemondását. A főügyész szerint Izraelnek is fontos az egyezség, hiszen az elnök elleni bírósági tárgyalás rombolná az ország tekintélyét.

Kacavot két egykori alkalmazottja is erőszakkal vádolta: egyiket még turisztikai miniszterként, a másikat már államfőként zaklatta. Őket pénzzel kell kárpótolnia a politikusnak.

"Ezzel minden elrendeződött. Tehát a korábbi vádak nagy része már nem létezik. Ami megmaradt, az nagyon csekély súlyú tett. Az elnök felelősséget vállalt ezekért a nagyon kis súlyú szexuáls bűncselekményekért. De szó sincs nemi erőszakről, amiről a média tudósított az elmúlt évben" - mondta el Zion Amir, az elnök ügyvédje.

A büntetőügy miatt Kacavot már januárban felfüggesztették hivatalából, utódjául pedig a 83 éves Simon Pereszt választotta a törvényhozás.

hirtv.hu - fidesz.hu